• Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!
Cum să alegi cel mai bun ulei de motor 2t pentru utilajul tău. Top 3 Uleiuri de Motor. Forum, pareri, pret, testimoniale, specificatii. - ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Cum să alegi cel mai bun ulei de motor 2t pentru utilajul tău. Top 3 Uleiuri de Motor. Forum, pareri, pret, testimoniale, specificatii.

Achiziționarea unui ulei de motor poate fi o sarcină dificilă atunci când vine vorba de alegerea unui produs de calitate, care să fie cu adevărat eficient pentru autoturismu tău.  La fel de importantă este și alegerea unui ulei potrivit pentru utilajele agricole sau care te ajută în gospodărie și care funcționează pe baza unui motor.  Majoritatea acestora au un motor în doi timpi și necesită un ulei special adaptat pentru asta.

Așadar, dacă ești un meșter în gospodărie și întrebuințezi des  utilaje mecanizate ori administrezi o mică fermă care în această perioadă își turează motoarele la maxim, cu siguranță te-ai confruntat cu necesitatea alegerii unui ulei de motor potrivit.


Ce este un ulei de motor


Întrucât componentele motorului (indiferent de tipul de automobil sau utilaj) se află în contact direct unele cu altele, adesea pot interveni procese de încălzire și rodaj al acestora. Tocmai de aceea există uleiul de motor, o substanță vâscoasă concepută special pentru a lubrifia părțile mobile ale motorului. Acesta că urmare formează un strat foarte fin între piese, limitând astfel contactul direct dintre ele și prevenind supraîncalzirea și uzura prematură a motorului. 


De ce ai nevoie de un ulei special pentru un motor în doi timpi


Motorul în doi timpi specific utilajelor din gospodărie funcționează, de regulă, pe baza unui amestec de combustibil și ulei. Aceste uleiuri au fost concepute pentru lubrifiere și capacitate de curățare remarcabile pentru ca orice motor să beneficiază de performanțe optime și de o durată mai mare de viață.


Așadar, o lubrifiere eficientă  a pieselor motorului reduce procesul de frecare între componentele motorului, întârziind practic procesul de uzură. Totodată, un ulei de motor 2t ajută la menținerea pieselor motorului curate prin reducerea acumulării de depuneri în camera de ardere, ceea ce înseamnă mai puține opriri ale utilajului sau o pornire mai ușoară. 


Caracteristici de care trebuie să ții cont atunci când alegi uleiul de motor pentru utilajul tau


  1. Proprietăți uleiuri motor 

  • Vâscozitate ulei motor

Această caracteristică arată rezistența la curgere a uleiului în urma frecării.

Vâscozitatea nu ar trebui să se modifice foarte mult în urma variației de temperatură, iar în general, uleiul ar trebui să fie suficient de subțire pentru a asigura un flux optim pentru piesele aflate în mișcare, dar și suficient de gros pentru a asigura un nivel optim de ungere.

De regulă, producătorii menționează pe ambalajul produsului care este indicele de vâscozitate și variază acesta în funcție de temperatură.


Așadar, uleiuri cu o vâscozitate foarte mare sunt ideale pentru perioadele din an când clima este mai caldă, iar cele cu o  vâscozitate mai mică sunt recomandate pentru perioadele cu temperaturi mai scăzute. 


  • Onctuozitatea

Este proprietatea uleiului de a adera la suprafețele cu care vine în contact și care asigură că  pe suprafața pieselor aflate în mișcare să rămână o peliculă de ulei, astfel încât la pornirea motorului să fie asigurat un minim de ungere.

Aceasta este  importantă în măsura în care utilajul este folosit mai rar, iar uleiul se poate scurge în  pentr baia de ulei. 


  • Caracteristi ulei motor în funcție de categoria de proveniență 

    • Uleiul mineral sau natural

    Așa cum îi spune și numele, acesta este realizat din substanțe minerale, extrase din petrol. La bază, acesta este un fel de țiței distilat în anumite conditii. 

    Uleiul de motor mineral este cel mai ieftin lubrifiant și nu contine aditivi, 


    • Uleiul semisintetic.

    Acesta este realizat dintr-o combinație de ulei mineral cu uleiul sintetic într-un raport de 30-70%, având proprietăți îmbunătățite față de uleiul mineral, dar și un preț mai ridicat.  


    • Uleiul sintetic

    Este alcătuit din componente chimice dezvoltate și sintetizate în laborator, îndepărtându-se de formula originală a țițeiului. Datorită proprietăților sale, acestea sunt printre cele mai bune uleiuri de motor și oferă o protecție sporită. Principalul său dezavantaj este prețul, care poate fi chiar și de două ori mai mare față de celelalte.  


    1.   Formulele de clasificare

    Este vorba despre o serie de indici de performanță denumiți formule de clasificare. Această clasificare este realizată de către Asociația Europeană a fabricanților de automobile (ACEA).

    În funcție de asta, se disting 4 categorii principale de performanță. 

    • Categoria pentru motoarele pe benzină. 
    • Categoria B pentru motoarele diesel de autoturisme. 
    • Categoria C pentru uleiurile compatibile cu catalizatori. 
    • Categoria E caracteristică motoarelor diesel pentru mașini grele.

    În acest caz, ne vom referi la categoria de uleiuri de tip C, care se pot regăsi sub următoarele formule:


    • ACEA C2

    Acestea sunt uleiurile stabile, folosite la motoarele cu catalizator de 3 cai și filtru de particule. Au o vâscozitate la temperaturi înalte și cresc capacitatea de funcționare a catalizatorului precum și a filtrului de particule.


    • ACEA C3 

    Sunt uleiurile folosite la motoarele diesel și la motoarele pe benzină suprasolicitate. Datorită proprietăților sale, acesta este un ulei de motor pentru camioane ideal.  


    • ACEA C4 

    Acest tip de ulei se utilizează atât pentru motoarele diesel, cât și pentru cele pe benzină, echipate cu filtru de particule și catalizator pe 3 cai, nivelul de SAPS (cenușă sulfat, fosfor și sulf) este mai mic sau egal cu 0,5 HTHS (vâscozitatea la temperaturi ridicate). Așadar, atunci când cauți cel mai bun ulei pentru motoarele pe benzină, asigură-te că are și această formulă de clasificare. 



    Sugestie de Produse 


    1. Ulei Micul Padurar 2T VERDE 0,5L MPP

    Caracteristici produs


    Uleiul Micul Pădurar este un ulei de motor multigrad mineral, de înaltă calitate, destinat motoarelor in 2 timpi precum celui de drujbă, motocositoare, etc.

    Acesta are bune proprietăți detergente, antioxidante și antiuzură, garantând performanțe excelente ale motorului în orice condiții de funcționare. 


    Micul Pădurar este obtinut din uleiuri de bază de o calitate excelentă și un pachet de aditivi avansați, extrem de eficienti, care nu conțin cenușa și care asigura o protecție perfectă a motorului chiar și în cele mai severe condiții de funcționare. Astfel, acesta ajută la reducerea în mod semnificativ a riscului formării de slam și a depunerilor pe sistemul de evacuare.


    Folosit corespunzător, uleiul scade posibilitatea descărcării disruptive a bujiilor și riscul aprinderii de suprafața, asigurând astfel un randament mai ridicat al motorului și reducerea consumului de carburant. 


    Proporția amestecului utilizat trebuie să fie conformă cu Manualul de exploatare și întreținere, dar în mod normal, rata de carburant - ulei este de 50-1. 

    Condițiile de calitate pentru uleiul 2T, sunt următoarele:

    Caracteristici Tehnice

    • Vâscozitate cinematică la 100°C: 11,57 mm2/s 
    • Indice de vâscozitate: 104
    •  Punct de inflamabilitate: COC  225°C
    • Punct de curgere: -18 °C
    • Indice de neutralizare:1,40 mg KOH/g
    • Cenuşă: 0,20  %, max

    Avantaje produs

    • Asigură o funcționare corespunzătoare a motorului în orice condiție
    • Asigură protecție motorului și un randament foarte bun
    • Este obtinut din uleiuri de bază de o calitate excelentă și are un conținut redus de cenușă

    1. ULEI ROSU MINERAL RURIS 2TT-MAX 500ML

    Acest ulei marca Ruris este un ulei de tip  amestec, ce a fost creat prin amestecarea mai multor tipuri de uleiuri de bază, cu proprietăți puternice de protecție și lubrifiere, împreună cu o serie de aditivi avansați, fără cenușă.

    Datorită acestuia, motorul  utilajului tău va fi protejat chiar și în cele mai severe condiții de funcționare.

    Uleiul reduce și riscul formării șlamului și a depunerilor în sistemul de evacuare, depuneri care, de cele mai multe ori, scad nivelul de descărcare disruptivă a bujiilor. Astfel se elimină riscul aprinderii de suprafață și asigură un randament mai ridicat al motorului. 


    Atenție, proporția amestecului trebuie să se realizeze conform manualului de exploatare și întreținere a utilajului, dar în mod normal, raportul de carburant:ulei  este de 50:1. 

    Proprietăți


    Avantaje produs

    • Reduce consumul de carburant și asigură un bun randament al motorului
    • Aditivi ce nu conțin cenușă
    • Protejează motorul chiar și în condiții severe de funcționare

    1. Ulei rosu amestec 0.5l

    Dacă ai nevoie de un ulei bun și la un preț mic, uleiul amestec roșu marca Elefant este alegerea perfectă.


    Având această caracteristică de fum redus (  Low Smoke), acesta este un lubrifiant cu o bază minerală, alcătuit dintr-un amestec de uleiuri  de înaltă calitate. Elefant îmbunătățește performanțele motorului în doi timpi, cu emisii reduse de fum și protejează împotriva blocajelor. Astfel, ajută și la pornirea mai ușoară a motorului proteja motorul împotriva depunerilor și împotriva uzurii excesive a pieselor. 


    Avantaje produs

    • Proprietăți foarte bune de lubrifiere și ardere
    • Emisii reduse de fum
    • Raport bun calitate-preț

    Întrebări frecvente


  •  Care este cel mai bun ulei pentru motor
  • Nu se poate spune că există un cel mai bun ulei pentru motor deoarece această noțiune este una foarte generală, în schimb, atunci când ne referim la tipul de motor, există chiar  sute de modele și fiecare are particularitățile sale. 

    Pentru a alege uleiul potrivit autovehiculului tău este important să știi care sunt caracteristicile tehnice, în primul rând. Însă un prim aspect care ar trebui să-ți influențeze alegerea este nivelul de vâscozitate al produsului și adaptarea la variații de temperatură. Cu siguranță un mecanic specializat te va îndruma către un produs corespunzător.  


    1. Care este cel mai bun ulei de motor diesel

    Părerile despre  care este cel  mai bun ulei de motor, fie el diesel sau pe benzină, sunt unele total subiective deoarece caracteristicile mașinii pot varia foarte mult de la un producător la altul. Așadar, în timp ce un prieten îți va spune care este cel mai bun ulei de motor diesel bmw din punctul  lui de vedere, s-ar putea ca pentru tine, cel mai bun ulei de motor diesel audi să fie cu totul altul. De regulă, fiecare tip de motor are deja o listă de instrucțiuni de întreținere oferită de producători.

    Dacă ne raportăm la sistemul de clasificare realizat de către AEPA, pentru motoarele de tip diesel se vor folosi lubrifianți din categoria B. Această categorie include lubrifianți pentru autoturisme și vehicule comerciale ușoare, alimentate cu motorină. Ele se împart, de asemenea, în clase: B1 și B5 (cu economie de energie), B3, B4 (convenționale).


    1. Care este cel mai bun ulei de motor pe benzină

    Conform clasificării propuse de către Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA), pentru motoarele pe benzină ideale sunt uleiurile de tip A. Pe lângă literă, există și un număr care indică nivelul de compatibilitate cu mediul și de vâscozitate în anumite condiții. Această categorie include trei clase: А1, А3 și А5. Numerele 1 și 5 indică că aceste produse vă permit să economisiți energie. În rest, sunt valabile aceleași principii de clasificare API: cu cât mai mare este numărul, cu atât mai bune sunt caracteristicile de exploatare ale produsului.


    1. Ce ulei sa folosesc

    Când vrei să alegi un ulei ideal pentru mașina sau utilajul tău, ar trebui să ții cont și de sugestiile oferite de producător, de caracteristicile motorului și de caracteristicile de  lucru sau de mediu în care acesta lucrează.  

    Nu uita să te consulți cu un mecanic avizat pentru a analiza împreună randamentul uleiului după o perioadă de folosire.  


    1.  Ce se întâmplă dacă pui prea mult ulei in motor

    Dacă pui prea mult ulei în motor acesta poate suferi daune la piesele interne și într-un final va ajunge sa se blocheze.