• Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Ce mașină de gravat să alegi pentru atelierul tău. Cea Mai Buna Masina de Gravat. Pareri, preturi, intrebari frecvente, forum, recenzii.

Cu toții ne dorim că lucrurile noastre să aibă o personalitate aparte și desigur, cui nu-i plac obiectele personalizate? 

Una din principalele metode a de personaliza și înfrumuseța diferite obiecte, este gravarea. 


Dacă te numeri printre oamenii care au făcut din asta o adevărată pasiune sau chiar o mică afacere, cu sigură știi că ai nevoie de cea mai bună mașină de gravat care să te ajute în procesul tău de creație. 


Ce este o mașină de gravat


Mașina de gravat este un dispozitiv electric ce variază ca formă și dimensiune, care cu ajutorul unui laser sau a unei freze dintr-un material dur creează șanțuri de diferite adâncimi într-un material precum lemn, plastic, sticla etc. 

Mânuită cu dibăcie sau controlată de un soft automat, această mașina va crea modele și desene complexe pe materialul în cauză, dându-i un aspect unic.

Pe lângă asta, se poate folosi la personalizarea unor obiecte în serie, în scopuri comerciale. 


Pentru decorarea și gravarea obiectelor mai există și aparate de gravat de mână, sub formă de  freză de gravat.

O freză de gravat este un echipament care combină burghiul și stiloul. În funcție de duza folosită, acesta poate fi utilizată pentru a efectua următoarele tipuri de lucrări: curățarea suprafețelor metalice de urme de oxidare(rugină), polisarea corpurilor din lemn si a pieselor mici din lemn, tăierea detaliilor in miniatura, gravura (desenare, inscriptionare diferitor modele pe diverse suprafețe), ascutirea uneltelor etc.


De ce ai nevoie de o mașină de gravat


Un aparat de gravat poate fi folosit pentru decorarea și personalizarea obiectelor fabricate din diverse materiale precum metalul, sticla, plasticul dur, ori lemn. Acesta te va ajuta, așadar, să creezi obiecte inedite. 

Unele modele sunt destul de mici și compacte, asemănătoare ca formă cu stilourile, pe care le poți folosi cu ușurință oriunde sau chiar și pe obiectele mai delicate sau pentru lucrări care necesită o precizie mai mare și detalii de finețe.  


Cum sa alegi cea mai buna mașină de gravat pentru tine


Da, am spus bine. Pentru tine. Pe piață există zeci sau sute de modele de astfel de dispozitive și fiecare are diferite avantaje sau dezavantaje. 

Înainte de a-ți achiziționa un astfel de dispozitiv, ia în calcul dacă investiția pe care ești dispus s-o faci este rentabilă și care sunt cu adevărat scopurile pentru care ai nevoie de aparatul de gravat. 

Vrei să te joci cu diverse obiecte din casă, vrei să-l ai la îndemână pentru a personaliza diverse obiecte pe care să le dăruiești, sau vrei să-ți faci o mică afacere? 

Așadar, care sunt factorii pe care ar fi indicat să-i iei în considerare:


  • Tipul de aparat

  • Pi piața aparatelor de gravat vei găsi două tipuri principale de astfel de dispozitive, în funcție de sistemul său de operare. 


    • Mașina de gravat cu laser

    Aceasta funcționează pe baza unui fascicul de laser care va crea un șanț superficial pe materialul de lucru. Șanțul va căpăta forma impusă mișcării razei laser și astfel materialul lucrat va căpăta un aspect inedit. 


    Aparatele de gravare cu laser mai performante sunt computerizate funcționează pe baza unui soft. Practic, au la bază o tehnologie care transferă o fotografie din format electronic pe diverse materiale cu ajutorul fasciculului de  rază laser. 


    Această tehnică are mai multe domenii de aplicare, precum realizarea de obiecte și cadouri personalizate, inscripționarea unor panouri din Plexiglas pentru domeniul publicității, gravarea unor plăci de marmură, realizare de medalii și trofee, etc.  


    • Mașina de gravat mecanic

    Spre deosebire de tehnică gravării cu laser, gravarea mecanică este un procedeu realizat în adâncime cu ajutorul unei freze. Această va fi diferită de la o lucrare la alta iar materialul din care este realizat freza diferă în funcție de materialul care trebuie gravat. 


    Adâncimea de inscriptionare poate fi și ea variabilă. Așadar, poți obține o gravare superficială sau una în profunzime.

    Folosind aceasta tehnica gravurii mecanice, se obțin gravuri precise, cu o fidelitate mare față de desenul original.


    Pentru scopuri industriale sau profesionale, pe piață există o varietate de aparate de gravat mecanice de dimensiuni mari și performanțele ridicate. Însă pentru cei care practică arta gravurii ca hobby sau pentru a personaliza diverse obiecte mai mici precum bijuteriile ori pentru a desena un logo pe diferite accesorii, ideale sunt aparatele de tip pistol sau stilou de gravare. 

    Acestea sunt de dimensiuni mici, perfecte pentru manevrarea și controlul manual. 


  • Gradul de profesionalism

  • Înainte de a-ți achiziționa produsul, evident, trebuie să ții cont și de capacitățile tale de a-l manevra sau de spațiul pe care îl ai la dispoziție. 

    Asemeni altor dispozitive electrice, aparatele de gravat, în funcție de performanțele sale, se clasifică în: 

    • Aparate de gravat tip hobby
    • Aparate de gravat semiprofesionale
    • Aparate de gravat profesionale

    Prin performantele ne referim la adâncimea și temperatura de gravare, capacitate de gravare, finețea lucrării, puterea aparatului, etc. 


  • Materiale pe care le poate grava

  • Cele mai multe aparate de gravat sunt concepute pentru a putea lucra cu diferite materiale și texturi precum lemn, plexiglas, sticlă, metal și chiar piatră sau marmură. Acestea fie sunt dotat cu diferite capete de gravat și polizat, de dimensiuni variabile, fie un un capăt ce se adaptează lucrului cu diferite materiale. 


    Desigur, dacă în domeniul tau de lucru ești specializat doar pe anumite materiale, te poți orienta către un dispozitiv special adaptat precum o mașină de gravat în lemn sau pe o mașină de gravat în marmură. 



  • Adâncimea și viteza de gravare

  • Acești parametri pot fi destul de complecși și diferă de la un producător la altul, ori chiar de la un model la altul. 

    Adâncimea de gravare poate fi una fixă, ori poate fi setată de softul aparatului. Totodată, adâncimea de gravare se poate schimba odată cu schimbarea capătului de lucru pentru dispozitivele mecanice, mai ales manuale. 


    Modelele mai complexe sunt prevăzute cu stilouri de grosimi diferite, care sunt utilizate la diferite temperaturi. În funcție de proiectele pe care dorești să le realizezi, orientează-te către cele care îți permit diversitatea lucrului.


    În cazul unui dispozitiv mecanic, manual, de tipul unei freze, viteza de gravare se traduce prin turația produsului, adică numărul de rotații pe minut. 

    În cazul în care urmează să lucrezi mai mult cu suprafețe dure, se recomandă achiziționarea unui diapozitiv care să aibă fie un număr mare de turații, fie opțiunea de creștere a numărului de turații. 

    În cazul unei suprafețe mai delicate, se indică utilizarea unei viteze mai mici, pentru a nu deteriora suprafața.



    Ce produse am ales 


    1. MASINA DE GRAVAT PROCRAFT PG400, 400W, 8000 - 30000 ROT/MIN (EF-1478)


    Caracteristici produs


    Aparatul de gravat Procraft PG400 este un dispozitiv electric multifuncțional care poate fi de mare ajutor în atelierul personal. Dispozitivul este proiectat pentru efectuarea mai multor operațiuni precum curățarea suprafețelor, ascuțire și șlefuire.


    Datorită duzelor de schimb utilizate împreuna cu un mini burghiu, aparatul are un domeniul de gravare extins. Astfel, instrumentul este potrivit pentru decorarea mai multor tipuri de material precum metal, plastic, lemn, sticlă, piatră, ceramică, oase ori cauciuc.


    Aparatul are un principiu de funcționare asemănător cu alte instrumente profesionale precum burghiul dentar, freza cosmetică pentru piele și unghii, instrumente de arta pentru sculptura si gravura. Prin urmare, gravorul Procraft este o opțiune excelentă și poate fi util în cele mai imprevizibile situații.

     

    Mecanismul intern include un motor electric, un rotor si reductor cu ax. Toate elementele sunt protejate într-o carcasa compactă. Răcirea motorului se realizeaza prin grilele de ventilare.

    Caracteristici tehnice 

    • Putere: 400W
    • Viteza maximă: 30.000 rpm
    •  Mișcare: circulară
    • Mașina de tip burghiu pentru gravare mecanică

    Avantaj produs

    • Este un dispozitiv multifuncțional și ușor de folosit;
    • Design compact și sigur;
    • Poate grava atât materiale dure, cât și materiale mai sensibile la contact, precum pielea, cu aceeași eficiență;
    • Raport calitate-preț avantajos;

    1.  Mini polizor 130W cu 100 accesorii TOTAL TG501032, masina de gravat (TG-501032)

    Caracteristici produs


    Mașina de gravat TOTAL TG501032 este un dispozitiv fiabil și performant, destinat lucrărilor de bricolaj și uzului casnic. Acesta poate fi utilizat pentru tăierea și șlefuirea, lustruirea sau chiar găurirea diverselor materiale. Aceasta are principiul de funcționare a unui minipolizor și  este o ustensilă ușor de utilizat și foarte versatilă, datorită multitudinii de accesorii cu care este prevăzut.

    Pachetul de livrare conține 100 de accesorii (capete) de diferite mărimi și forme, utile pentru operațiuni de gravare din cele mai diverse. 

    Axul este flexibil, favorizând manipularea lui din diverse poziții. 

    Caracteristici tehnice

    • Tensiune:220-240V~50/60Hz
    • Putere: 130W
    • Viteaza: 10.000-32.000rpm
    • Mărimea piuliței: 3.2mm

    Avantaj produs

    • Funcția de control și adaptare a vitezei în funcție de operațiunea și materialul de lucru;
    • Număr mare de accesoriu;
    • Manipulare ușoară


    1. MASINA DE GRAVAT PROCRAFT PG400/234, 234 ACCESORII 400W, 8000 - 30000 ROT/MIN (EF-6543)

    Aparatul de gravat Procraft PG400/234 este un dispozitiv de tip semiprofesional, adaptat diverselor materiale precum măcinare, lustruire, gravare și alte tipuri de prelucrare abrazivă a diverselor materiale, cum ar fi piatra, metalul sau lemnul. 

    Are un design modern, ceea ce-l face ușor de manevrat chiar și de către utilizatorii cu mai puțină experiență și este fabricat dintr-un plastic rezistent la șocuri, care protejează componentele interne ale dispozitivului de deteriorarea mecanică. 

    Datorită puterii de 400 W și a funcției de reglare și adaptare a vitezei, aparatul este ideal pentru mai multe tipuri de lucrări. 


    Pentru a preveni supraîncălzirea, aparatul are un sistem de autoventilare, ceea ce-i asigură o funcționare îndelungată. 



    Aparatul vine cu 234 accesorii incluse, de diferite forme și dimensiuni, care, împreună cu un cartus cu diametru de 1-3,2mm și o serie de adaptori, vă permite să potriviți aproape orice combinație necesară. Accesoriile includ mai multe tipuri de burghie, freze și materiale abrazive, dispozitive pentru lustruirea suprafețelor delicate, precum și alte instrumente utile.

    De asemenea, dispozitivul prezintă un arbore flexibil, care este împerecheat cu un cârlig special, ceea ce transformă aparatul într-un dispozitiv staționar.




    Avantaje produs

    • Pachetul include un set de 234 diferite accesorii care permit realizarea mai multor tipuri de lucrări;
    • Corp și design ergonomic;
    • Funcția de reglare a vitezei;