Placeholder Cum alegi Masca de Sudura Potrivita? Pareri, intrebari frecvente, pret – ZEP.RO - Ți-e la îndemână!
  • Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Cum alegi Masca de Sudura Potrivita? Pareri, intrebari frecvente, preturi, testimoniale, forum.

Odată cu achiziționarea unui un aparat de sudură, a unui flex sau a unui polizor, ori a oricărui alt aparat ce necesită operarea în condiții de siguranță, trebuie să te asiguri că ai și echipamentul de protecție necesar, mai ales dacă produsul cumpărat nu este livrat împreună cu accesoriile de protecție necesare.

 

Așadar, indiferent că ești un sudor profesionist sau doar în propriul garaj, trebuie să îți protejezi ochii, indiferent de amploarea operațiunii, folosind un accesoriu precum ochelari de protecție sau o mască de sudură.


Ce este o mască de sudură


Masca de sudură reprezintă unul dintre cele mai importante echipamente ce oferă protecția adecvată în timpul sudurii în diferite domenii de activitate. Totodată, aceasta contribuie la creșterea productivității prin confortul și nivelul de siguranta oferit.

 Aceasta este mai mult decât un simplu accesoriu. Spre deosebire de ochelarii de protecție care protejează doar ochii de așchii sau alte resturi, masca de sudura reprezinta un element de protecție complex care protejează întreaga zonă a capului nu doar se resturile fizice, ci și de lumina puternică ce ar putea afecta retina, datorită unui ecran special. 


De ce ai nevoie de o mască de sudură


Cei care operează periodic lucrări cu aparatul de sudură se confruntă în mod constant cu diferite riscuri de accidentare care, pe termen lung se pot agrava și pot duce la apariția unor afecțiuni la nivelul ochilor, ori chiar a unor  daune permanente la nivelul retinei. Asta se întâmplă din cauza lucru luminii foarte puternice care afectează capacitatea irisului de a se închide suficient de rapid și de preveni, astfel, ca lumina să ajungă la retină.


Masca de sudură este concepută special pentru a-ți proteja fața și ochii de scânteile rezultate în urma proceselor de sudare, polizare, etc, dar și de razele ultraviolete și infraroșii. Astfel, îți vei face treaba în condiții de siguranță și mai confortabil.


Cum alegi cea mai bună mască de sudură 


Bun, ai decis că ai nevoie de o mască de protecție pentru sudură. Și acum? Primul lucru de care trebuie să ții cont este faptul că deși toate te protejează într-o formă sau alta, nu nu toate măștile sunt la fel. Există numeroase opțiuni și dotări pe care o mască de sudură le poate avea, de la lentilele pasive sau care se întunecă automat, cu umbre fixe sau variabile, până la senzori și dimensiuni de vizualizare. 

Așadar, înainte de a-ți achiziționa acest accesoriu, încearcă să stabilești mai întâi care sunt așteptările și nevoile reale. 


  • Tipul de mască sau sticla masca sudura

  • În acest caz putem vorbi de două tipuri principale de măști, caracterizate în funcție de tipul de filtru/lentilă folosite: masca de sudură convențională și masca de sudură electrică.


    • Mască de sudură clasică 

    Este o soluție rapidă și ieftină de mască protecție. Aceasta este dotată cu lentile pasive care sunt, practic, bucăți de sticlă ce au fost tratate cu un înveliș special, opac. Gradul de opacitate poate fi diferit de la un model la altul. Acest înveliș are rolul de a filtra radiațiile UV si infraroșii produse în timpul procesului de sudură.  

    Lentilele se prezintă sub forma unui  geam prin care sudorul nu poate distinge imaginile propriu-zise, ci doar arcul electric atunci cand se formează.

    Acest tip de mască este dotată cu o vizieră mobilă ce poate fi ridicată și care cade automat pe ochi la o mișcare bruscă a capului.

    Principalul dezavantaj al acestui tip de lentile este faptul că suturile de mare finețe sunt mai greu de realizat de către persoanele care nu au foarte multă experiență în domeniul sudurii deoarece împiedică aprecierea corectă a distanțelor.


    • Masca de sudură automată (LCD)

    Aceasta este o tehnologie modernă, având funcții și caracteristici automatizate. Totodată, acestea sunt și mai scumpe. 

    Lentila acestui tip de mască este formată dintr-un filtru special de tip ADF (auto darkening filter), cu cristale lichide. Practic, ecranul se va întuneca automat după ce se formează arcul electric, adică la apariția luminii. 

    În cazul acestor lentile, opacitatea de pornire este notată la o valoare de 3 sau 4.


    Printre avantajele acestei măști de sudură este și faptul că în timpul procesului, chiar și cu ochii protejați de mască, vei putea vedea detalii și vei ști cum să poziționezi adecvat electrodul. 


    Principiul de funcționare al unui măști cu ecran LCD este destul de simplu. Un set de senzori detectează intensitatea și tipul de lumină produs în timpul sudurii, apoi modifica imediat opacitatea ecranului la un nivel adecvat pentru cantitatea de radiații emisă. Practic, putem vorbi aici despre o tehnologie inteligentă, care calculează în mod automat, în doar câteva fracțiuni de secundă, nivelul de opacitate necesar pentru a-ți proteja ochii. Aceasta este recomandată atât începătorilor cât și profesioniștilor. 


    Pe de altă parte, o mască de sudură automată este dependentă de o sursa de energie, fie ea pe bază de baterii, fie pe bază de celule fotovoltaice cu încărcare solară pentru a activa aceste funcții automate și lentila heliomată LCD.


  • Puritatea filtrului sau clasa de difuzie a luminii

  • Ne referim aici la gradul de impurități din straturile filtrului care va determina cât de clară este vederea prin masca de sudură. Astfel, se va limita cantitatea de lumină care trece prin filtru.

    Totodată, tipul de material din care este confecționat un filtru masca de sudura poate influența calitatea acestuia și va duce la un filtru mai slab calitativ, cu o vizibilitate redusă, sau, dimpotrivă, mai clară. 


    Cea mai buna calitate o au filtrele care notează a doua cifră din indicele de calitate cu 1, deoarece acestea oferă un grad de vizibilitate ridicat și fără impurități ce ar putea afecta precizia muncii. 


    1.  Standardul de fabricație

    Standardul de fabricație se prezintă sub forma unui cod care determină dacă dispozitivul de încadrează în anumite cerințe și tipare de proiectare sau dacă acestea au fost respectate în momentul manufacturii.

    Orice mască de sudură care se vinde pe piața europeană trebuie evaluată conform acestui sistem înainte fi introdusă efectiv în magazine


    Ce înseamnă codurile de norme europene de protecție a feței și ochilor? 

    • EN166 este codul pentru vizieră
    • EN169 este codul pentru filtrul innegrit
    • EN175 este codul pentru ecranul de protecție
    • EN379  este codul pentru filtrul automat. 

    Pentru standardele EN175 si EN379 se includ și evaluări relevante pentru claritatea optică. De exemplu, filtrele cu innegrire automată pot obține un indice de calitate notat x/x/x/x, unde x poate fi 1, 2 sau 3, 1 fiind calitatea cea mai buna și 3 cea mai slabă.


  • Gradul de opacitatea

  • Acesta se referă, de fapt, la densitatea filtrului pentru lentilă și poate fi un filtru fix sau variabil. 


    Măștile clasice au o fereastra cu un grad fix de opacitate fixa la mastile clasice, valoarea standard al acestuia fiind de 10DIN. Această opacitate este ideală pentru sudarea majorității tipurilor de materiale și în special a otelului conventional.

    În cazul în care intensitatea luminoasă a arcului electric este mai scăzută, nu necesită valori mai mari de 10DIN, dar pentru mai multă siguranță, mulți producători își dotează dispozitivele cu lentile standard cu un grad de opacitate de 11. 


    Pentru o masca de sudura cu cristale lichide, opacitatea ar trebui să poarte fi ajustată între 3 și 13, in funcție de intensitatea luminii produsă de arcul electric.


  • Sursa (modalitatea) de alimentare

  • Măștile pentru sudură automate au nevoie de o sursă de energie pentru a putea funcționa. Sursa poate fi una electrică, prin intermediul bateriilor, sau solară, în cazul modelelor dotate cu celule fotovoltaice. Pentru că se încarcă la lumină, acestea se pot folosi chiar și de lumina produsă de arcul electric. 


    In cazul alimentării pe bază de baterii, consumul de energie poate fi destul de mare și s-ar putea să necesite înlocuirea lor destul de des.  

    În cazul tehnologiei cu încărcare fotovoltaice, principalul dezavantaj este prețul ușor mai ridicat al produsului, dar și riscul de a ramane fara energie in acumulator chiar in momentele cand ai nevoie sa sudezi.


  • Funcții

  • O mască de sudură automată cu adevărat performantă trebuie să-ți permită să efectuezi o serie de reglajele ale parametrilor precum controlul sensibilității la intensitatea luminoasă, control de filtru cu delay care ajustează timpul în care opacitatea vizorului revine la o valoare scăzută după oprirea arcului electric, numărul de senzori ori ajustarea unor caracteristici fizice precum lungimea curelelor de fixare pe capul utilizatorului. 


    • Timpul de reacție 

    Pentru începători, se recomandă un produs cu un timp de reacție de 1/3600s, iar pentru utilizatorii profesioniști, ce operează un aparat de sudură la nivel industrial, ideal ar fi o mască al carei senzor își modifică opacitatea în 1/20000s.


    • Dimensiunile vizorului 

    Deși acestea nu pot fi ajustate, trebuie să ții cont de această particularitate atunci când îți alegi produsul direct în magazin. 

    Cu cât vizorul (lentilă) este mai mare, cu atât mai extins va fi și câmpul vizual. Un câmp vizual mare este adecvat și pentru începători și pentru profesioniști. 


     

    Ce produse am ales 


    1.  Masca de Sudura Automata cu cristale lichide AZ-ES008

    Caracteristici produs


    ALMAZ AZ-ES008 este o mască de sudură profesional ce asigură protecție pentru sudarea de tip MMA, WIG, MIG/MAG, sudarea cu plasmă și debitarea cu jet de plasmă. Filtrul LCD este unul performant, fiind dotat cu celule fotovoltaice și baterii înlocuibile.


    Ecranul de protecție al măști este de tip LCD, (cu cristale lichide) și poate trece de la deschis la închis din momentul apariției arcului electric, cu ajutorul efectului fotoelectric.

    Gradul de umbrire poate fi reglat între DIN 9 - 13


    Ansamblul de protecție UV-IR este format din sticla reflectorizantă, releu optic stratificat (LCD) și polarizor. Acesta poate bloca eficient radiațiile ultraviolete sit razele infraroșii, protejând ochii împotriva daunelor cauzate adesea de acestea.


    Casca cu filtru auto-opacizant are o acoperire mai mare decat alte căști normale și poate fi folosită pentru a proteja ochii, fața și gâtul împotriva luminii periculoase, directe sau indirecte produsă de arcul electric, dar și pentru a îmbunătăți calitatea produsului și eficiență în timpul lucrului.


    În prezent acest produs este folosit la scara largă în mai multe domenii precum industria construcțiilor de nave, industria petrolieră, construcții, industria oțelului, fabricarea de cazane, etc.


    Intervalul temperaturii de lucru este cuprins intre -50°C și +55°C, iar intervalul limită al temperaturii de lucru este între -10°C - și +60°C.


    Caracteristici tehnice

    • Dimensiune cadru : 110x90 mm
    • Dimensiune fereastră: 92.5x 42.5 mm
    • Nivel luminos: DIN 4
    • Timp de răspuns: 0.1-1.05mS
    • Capacitatea bateriei: 600mAH
    • Material: PP

    Avantaje produs

    • Filtru cu autoîntunecare pentru lucru eficient și precis;
    • Baterie Litium fixă cu încărcare solară
    • Nivel de transparență/întunecare: DIN4 / DIN9-13
    • Funcție de reglare pentru sudare sau polizare
    • Buton de reglare a intunecarii DIN9 - DIN13

    1.  Masca de sudura ruseasca cu cristale lichide si reglaj automat UralMash

    Caracteristici Produs


    Masca de sudură cu cristale lichide și reglaj automat marca Ural Mash are un filtru activ de tip DIN 4/9-13 cu functie de auto-întunecare, comandată de arcul electric.

    Aceasta nu necesită baterie și se încarcă automat de la lumina solară. Totodată, masca este dotată cu funcție de reglare a sensibilității la lumină și a timpului de reacție.

    Dispozitivul este destinat sudurilor de tip MIG-MAG, MMA sau TIG, având o rază mare de vizualizare și protecție pentru razele UV și anti radiații IR.

    În stare dezactivată, masca are un grad de înnegrire DIN4, iar în timpul funcționării variază

    de la DIN9 la DIN13.

    Timpii de reactie:

    • De la starea dezactivata la starea activata: 1/30000 sec (0,000033 sec).
    • La temperatura de - 5°C timpul este de 0,0008 sec.
    • De la starea activata la starea dezactivata: 0,25~ 0,8sec ( scurt -- mediu -- lung ).

    Avantaje produs

    - Greutate redusă, doar 500 grame;

    - Celule fotovoltaice (care se încarcă la soare), nu necesită schimbarea costisitoare a bateriilor;

    - Inchiderea și deschiderea sunt complet automate;

    - Nivel reglabil al sensitivitate


    1.  MASCA SUDURA AUTOMATA SPW ALPIN POLONIA (432E), HELIOMATA CU CRISTALE LICHIDE

    Caracteristici produs


    Masca de sudură Automata SPW Alpin Polonia (432E), are un ecran heliomat care se întunecă automat atunci când se produse arcul de sudură. Este potrivită pentru diverse dipuri de sudură precum MMA, TIG/WIG, MIG/MAG, cu plasmă, oxigaz. 

    Aceasta are un design simplu și compact, este ușor de folosit și are un geam cu o rază mare de vizualizare.

    Masca se închide sau deschide automat în 1/25.000 sec și nu trebuie pornită sau oprită.

    Asigură protecție UV și anti-radiații. 


    Aria de vizibilitate este de 99 × 44mm, iar  gradul de innegrire Poate varia până la DIN16, fiind activ tot timpul. În stare dezactivată, gradul de înnegrire este DIN 4.

    Masca se alimentează pe bază de energie solară și nu necesită baterii sau alți acumulatori pe bază de curent electric, fiind economică. 

    Timpi de reactie:

    • De la starea dezactivata la starea activata: 1/10000 sec
    • De la starea activata la starea dezactivata: 0,2~ 0,8sec ( scurt -- mediu -- lung ).
    • La temperatura de - 5°C timpul este de 0,0008 sec.

    Avantaje produse

    • Greutate redusă și confort la utilizare;
    • Suport confortabil pentru cap;
    • Se poate alege între funcția de sudare sau funcția de polizare;
    • Raport calitate-preț avantajos;

    Întrebări frecvente

     

    Cum funcționează masca de sudură cu cristale lichide? 

    Aceasta este o tehnologie modernă, având funcții și caracteristici automatizate.

    Lentila acestui tip de mască este formată dintr-un filtru special de tip ADF (auto darkening filter), cu cristale lichide. Practic, ecranul se va întuneca automat după ce se formează arcul electric, adică la apariția luminii.

    Cum funcționează masca de sudura cu LCD

    Principiul de funcționare al unui măști cu ecran LCD este destul de simplu. Un set de senzori detectează intensitatea și tipul de lumină produs în timpul sudurii, apoi modifica imediat opacitatea ecranului la un nivel adecvat pentru cantitatea de radiații emisă. Practic, putem vorbi aici despre o tehnologie inteligentă, care calculează în mod automat, în doar câteva fracțiuni de secundă, nivelul de opacitate necesar pentru a-ți proteja ochii.

     

    Cum aleg masca de sudura

    Mască de sudură se alege și în funcție de bugetul pe care îl ai la dispoziție, dar și ținând cont de o serie de caracteristici principale. 

    Aceasta trebuie să-ți răspundă la o serie de nevoi reale și te invităm să consultați acest material în care am detaliat pe larg care sunt factorii ce îți pot influența decizia.