• Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Cum alegi cel mai bun malaxor pentru mortar, adeziv sau beton. Pareri, preturi, informatii, recenzii, testimoniale, intrebari frecvente.

De fiecare dată când ai ceva de construit sau de reparat în gospodărie, indiferent că e vorba de o anexă, o cameră nouă sau un set de scări, una dintre operațiunile obligatorii care se ivesc este amestecarea materialului de lucru: beton, mortar, gips, adeziv, etc.    

Dacă ai nevoie de o cantitate foarte mică, desigur, poți face asta prin metoda clasică, amestecarea cu o coadă de lingură, însă lăsând gluma la o parte, ideal este sa folosești un dispozitiv specializat in amestecarea și omegenizarea materialelor de construcție pentru că lucrarea ta să fie cu adevărat reușită.

Un astfel de dispozitiv este un malaxor mortar sau un mixerul de mortar, adesea denumit așa chiar de către producători.


Ce este malaxorul


Malaxorul utilizat în construcții (sau bricolaj) este un aparat electric alcătuit dintr-un corp principal dotat cu unul sau doua mânere și care găzduiește motorul și o tijă metalică la capătul căreia se află 2, e sau 4 palete de amestecare. 

Această mașina de amestecat materiale are o construcție și un principiu de funcționare similare mixerului de bucatarie, insă este mult mai puternic și mai voluminos, fiind proiectat pentru a amesteca tot felul de materiale precum mortarul sau mortarul in cantități mari. Totodată, acesta poate fi folosit și pentru omogenizarea varului (sau amestecarea acestuia uniformă când se adaugă o culoare) ori pentru prepararea unor adezivi. 

În general, deosebim două tipuri: malaxor manual, care seamănă cu mixerul de bucurie și malaxorul automatizat, adică o minibetonieră.


De ce ai nevoie de un malaxor pentru construcții


Un malaxor constructii îți va ușura și scurta semnificativ procesul de mixare a materialului folosit pentru a construi sau repara, atât în propria gospodărie, cât și pe un șantier specializat. Poți amesteca astfel de la mortar și beton, până la vopseluri, lacuri sau alte astfel de substanțele lichide.

Bine, dar și betoniera mă ajută la prepararea betonului, vei spune. Corect. Dar atât. Un malaxor manual te va ajuta să amesteci vărul de exemplu și în plus, dacă îți lucrezi cu cantități mici de material, o betonieră nu este chiar alegerea ideală. Un mixer pentru vopsea este diferit de betoniera, nu?

 

Cum să alegi cel mai bun malaxor pentru construcții


Înainte de a începe procesul de căutare a celui mai bun malaxor, trebuie sa ții cont de caracteristicile care te avantajează pe tine. Vrei un dispozitiv ieftin, unul care sa fie "acolo", pentru orice eventualitate, un amesecator de vopsea lavabilă sau o mașina de amestecat beton care sa ta ajute în construirea unei case?

Îți prezentăm în continuare câteva caracteristici mai importante de care trebuie să ții cont în alegerea malaxorului potrivit pentru tine.


  • Modalitatea de funcționare

  • Pe piață există două tipuri de astfel de dispozitive pentru amestecarea materialelor de construcții: cele automate, adică betonierele de mici dimensiuni și cele manuale, care se aseamănă ca formă și principiu de funcționare cu mixerele de bucătărie. De altfel, adesea mai pot fi găsite și cu această denumire, de mixer de beton sau mixer de mortar, etc. 


    Cele automatizate sunt recomandate pentru utilizări intensive și pentru operațiuni de amploare mai mare, adică firmelor de construcții echipelor independente care se ocupă cu astfel de lucrări. Costul unui astfel de dispozitiv nu se justifică pentru un utilizator casnic ce are nevoie de un mixer doar din când în când la mici reparații. 

     

    Este important de menționat faptul că ambele, și cele manuale și cele automatizate funcționează pe baza unui motor electric. 


  • Tipul de produs

  • Fiind un produs electric utilizat în construcții sau pentru diverse operațiuni de bricolaj, un malaxor poate fi de 3 tipuri: hobby, semiprofesional si profesional. Acestă clasificare se realizează în funcție de o serie de performanțe precum clasa de putere șah frecvența și intensitatea cu care pot fi utilizate. 


    • Astfel, un malaxor de tip hobby este recomandat celor care intenționează să-l folosească mai rar și pentru amestecarea unor cantități mici de materiale. Acesta este o unealtă de regulă ieftină și care își face treabă eficient, în limitele sale. Desigur, nu te poți aștepta de la acesta să amestece o cantitate de beton, de exemplu, necesară pentru zidirea unei temelii. Totodată, acesta are o putere mică sau moderată, și un număr mai mic de rotații, având de regulă capacitatea de a amesteca cel mult 20l de material. 

    • Pe de altă parte, dacă esti pasionat de domeniul bricolajului sau ai mereu tot felul de reparații și construcții de făcut în jurul casei, ori chiar ai o lucrare mai amplă în desfășurare, orientează-te către un malaxor semiprofesional. Acesta are o putere moderată, și permite lucrul într-un regim mai intens și mai îndelungat decât cel de tip hobby. 

    • În cazul în care ești un meșter profesionist sau lucrezi zi de zi in domeniul construcțiilor, evident, pentru că munca ta să fie cât mai eficientizată, ai nevoie de un aparat care să-ți susțină efortul. Probabil că știi deja, îți trebuie un malaxor profesional. Acesta are performanțe mai ridicate decât celelalte două categorii. Au o rezistență sporită și se pretează unei utilizări intensive. Totodată, au o putere mai mare și pot amesteca o cantitate mai mare de material la o singură șarjă, adică peste 50l. 

  • Puterea
  • Atât cele manuale cât și cele automatizate funcționează pe baza unui motor acționat electric. 

    Acest motor, in funcție de puterea sa, se clasifică în 3 mari clase: cu putere redusă, moderată și extinsă. 


    Un malaxor de tip hobby are o putere mai mica, de regulă de aproximativ 850W(watti), dar suficientă pentru un nivel redus de utilizare. 

    Amestecătoarele cu putere mică se recomandă de regulă uzului casnic .


    Aparatele semiprofesionale se încadrează în clasa de mijloc de putere ce poate ajunge la 1300W sau chiar 1500W ceea în înseamnă că sunt ceva mai performante. 

    Claseleri de putere, ce se încadrează ca valori 1600 – 1800W sau chiar 2000, sunt ideală pentru o utilizare extinsă.  


  • Turatia
  • Când spunem turație ne referim la numărul de rotații pe care le efectuează un malaxor într-un interval de timp, de regulă într-un minut, și se măsoară în wați (W). Ca și în cazul puterii, turația poate fi mică, medie sau mare. 


    Turația mică se recomandă de regulă pentru amestecarea substanțelor vâscoase, și atinge  o valoare de 250 – 550rpm la mersul in gol. 

    Turația medie, cu i valoare de până la 700 rpm se va utiliza pentru substanțe de tipul vopselelor și adezivilor, care au o consistență puțin mai lichidă.  


    Turația mare este ideală pentru amestecarea unor substanțe ceva mai dense precum mortarul, betonul sau gipsul. De regulă, aceasta este specifică malaxoarelor profesionale folosite în construcțiide și pot depăși 1000rpm.  


  • Capacitatea de amestecare
  • Această caracteristică influențează viteza de lucru totală și timpul în care vei termina proiectul.


    Un malaxor folosit pentru materiale de construcție se împarte în trei subcategorii: 

    • Capacitate mică de amestecare, de până 30Kg,
    • Capacitate medie de amestecare, de  până în 50Kg
    • Capacitate mare de amestecare, de până la 80Kg de material.

    De regula, capacitatea de amestecare este influența și de puterea motorului, pentru că, din punct de vedere fizic, un malaxor cu o putere mică, nu va face față unei încărcături mari. 


    Mixerul cu o capacitate mai mică este ideal pentru lucrările efectuate pe lângă casă, chiar și 30 de kilograme fiind adesea o cantitate de material prea mare. 


    Daca ai nevoie de cantitati mai mari de material, dar totuși nu prea mari, o masina de amestecat ciment cu o capacitate medie este mai mult decât suficientă. Pe de altă parte, dacă plănuiești să construiești o cameră sau chiar o casă, orientează-te spre un dispozitiv cubi capacitate de amestecare mai mare, chiar de 80 de kilograme, care sa te ajute sa obții cantitatea de material necesară în mai puține șarje de lucru. 

     

    1.  Dimensiunea tijei și paletelor  de amestecare

      

    În funcție de gradul de vâscozitate al materialului și de cantitatea acestuia, vei avea nevoie de un anumit tip de tijă și palete de amestecare. 

     

    De exemplu, pentru amestecarea mortarukuu, ideale sunt padelele cu o dimensiune standard de 120mm, iar pentru pentru vopsele si var lavabil poti apela și la accesorii ceva mai mari, de până in 200mm. 


    Deși vin cu aceste accesorii gara montate din fabrică, multe modele de malaxoare îți permit atașarea și altor tipuri de oasele, de dimensiuni variabile, pentru materialul cu care lucrezi.



    Ce produse am ales 

    MIXER VOPSEA/MORTAR STATUS MX1000, 850W, 600 RPM Profesional (EF-3549)


    Caracteristici produs


    Malaxorul STATUS MX1000 este un dispozitiv fiabil și puternic, ce poate fi utilizat pentru  amestecarea diferitelor compoziții precum betonul, mortarul, vopselurile și varul lavabil ori alte astfel de substanțe vâscoase. 

    Aparatul are un motor puternic, de 850 W și poate fi folosit atât în gospodărie, în viața de zi cu zi, cât și în ateliere profesionale, pentru lucrări de reparații și construcții, ori chiar și în spații industriale. 

    Malaxorul dispune de un eficient sistem de răcire ce permite funcționarea continuă pe o perioadă mai îndelungată de timp și efectuarea unui număr mare de lucrări în cel mai scurt timp posibil, cu un minim efort.

    Datorită celor cinci trepte de viteză, vei amesteca în siguranță și eficient materialul de lucru.

    Caracteristici tehnice:

    • Puterea: 850W
    • Tensiunea de alimentare: 230V
    • Viteza de rotație: 600 rpm
    • Materialul de lucru: Vopsea, Mortar
    • Greutate: 2.4 kg
    • Diametru paletă: 140mm

    Avantaje produs


    Caracteristici produs


    Malaxorul PROCRAFT PMM2100 este un dispozitiv fiabil și puternic, fiind dotat cu un motor de 2100W, care vine în ajutorul tău la amestecarea diferitelor compoziții.

    Este util în lucrările de construcții, reparații sau în domeniul bricolajului și pentru că este un aparat de tip semiprofesional, poate fi întrebuințat atât acasă în gospodărie, cât și în ateliere specializate sau în spații industriale. 


    Acest amestecator electric dispune de un sistem de răcire eficient, care ajută în cazul unui regim de lucru intens, pe o perioadă mai îndelungată, mai ales în cazul în care trebuie să efectuezi un număr mare de lucrări. 

    Caracteristicile tehnice:

    • Materiale de lucru: Vopsea, Mortar, 
    • Putere: 2100W
    • Tensiune de alimentare: 230V
    • Viteză de rotație: 700 rpm
    • Trepte putere: 2
    • Greutate: 6 kg
    • Diametru paletă: 120mm

    Avantaje produs:


    Malaxorul Power Up M1 este destinat amestecării mortarului, vopselelor și a altor astfel de materiale vâscoase. Acesta echipat cu un motor cu o putere de 1220 W și are o viteză variabilă, pentru ca procesul de amestecare sau omegenizare să fie unul uniform. Volumul maxim de material ce poate fi amestecat la i singură șarjă este de 120 l.

    Mânerul este realizat dintr-un material aderent, care asigură stabilitate în timpul funcționării și datorită formei sale, poate fi manipulat cu ambele maini. 

    Amestecătorul are un diametru de 140 mm, lungimea de 600 mm și carcasa din plastic ABS. 

     Caracteristici tehnice

    • Putere: 1220 W
    • Tensiune: 230 V
    • Frecvența: 50 Hz
    • Sistem de prindere: M14
    • Greutate: 6 kilograme
    • Rotație maximă: 700 rpm
    • Material carcasă: plastic ABS
    • Diametru tijă malaxor: 140 mm
    • Lungime tijă malaxor: 600 mm

    Avantaje produs:

    • Funcționează în două trepte de viteză și are o turație reglabilă;
    • Oferă o stabilitate bună în timpul funcționării;
    • Este confecționat dintr-un material rezistent; 

    Întrebări frecvente

     

    Ce este malaxorul

    Malaxorul utilizat în construcții (sau bricolaj) este un aparat electric alcătuit dintr-un corp principal dotat cu unul sau doua mânere și care găzduiește motorul și o tijă metalică la capătul căreia se află 2, e sau 4 palete de amestecare. 

    Acest dispozitiv are o construcție și un principiu de funcționare similare mixerului de bucatarie, insă este mult mai puternic și mai voluminos, fiind proiectat pentru a amesteca tot felul de materiale precum mortarul sau mortarul in cantități mari. Totodată, acesta poate fi folosit și pentru omogenizarea varului (sau amestecarea acestuia uniformă când se adaugă o culoare) ori pentru prepararea unor adezivi. 

    În general, deosebim două tipuri: malaxor manual, care seamănă cu mixerul de bucurie și malaxorul automatizat, adică o minibetonieră.

     

    Cât costă un malaxor?

    Prețul unui malaxor diferă atât de la un producător la altul, cât și de la un model la altul (aparținând aceluiași brand) in funcție de caracteristicile sale. 

    De exemplu, un malaxor de tip hobby, cu performanțe mai scăzute, poate costa chiar și sub 150 lei. 

    Un malaxor manual profesional poate depăși 400 lei iar un malaxor automat tip betoniera va fi mai scump de 1000 lei.