Placeholder Cum să alegi batoza de curățat porumb potrivită gospodăriei tale. Top – ZEP.RO - Ți-e la îndemână!
  • Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Cum să alegi batoza de curățat porumb potrivită gospodăriei tale. Top 3 Mori de Cereale / Porumb. Intrebari frecvente, pareri, recenzii, pret, compara.

Cum să alegi batoza de curățat porumb potrivită gospodăriei tale


Porumbul este una dintre cele mai importante cereale și una dintre cele mai cultivate pe teritoriul țării noastre. 

În era automatizării, agricultura este un domeniu în care o producție continua și fără efort poate îmbunătăți semnificativ productivitatea. Așadar, chiar dacă porumbul este o plantă prea puțin pretențioasă (crește destul de ușor chiar și în zone cu un climat mai nefavorabil) pentru procesarea porumbului există o serie de utilaje care să ușureze munca omului.

Printre acestea putem enumera batozele de porumb sau desfăcătoare porumb, sfărâmătoare de porumb și mașina de bătut porumb, curatatoare de porumb, moara tip batoza, s.a.


De regulă, astfel de mașini și dispozitivele manuale sunt mai puțin costisitoare decât cele cu motor, dar totuși își fac treaba. Pentru cantități mici de măcinare a cerealelor, o moară de macinat manuala este o alegere mai buna.


Moara si batoza sunt utilaje necesare în procesarea furajelor pentru o numeroase animale.


Batoza de porumb

Batoza sau desfacatoarea de porumb este unul dintre exemplele de automatizare folosită pentru procesarea porumbului. Desigur, aceste operațiuni se pot efectua și manual, însă sunt anevoioase și răpesc un timp prețios. Așadar, utilizarea unei mașinării pentru separarea semintelor este mai mult decât necesară.

După ce au fost recoltați, știuleții de porumb, dacă sunt depozitați ca atare, în întregime, ocupă un spațiu destul de voluminos. În plus, chiar și pentru a fi consumați de către animale, chiar și de cele de talie mare precum cabalinele și vitele, aceștia trebuiesc desfăcuți mai întâi.

Mașină de curățat boabe sau batoza de porumb, după cum mai este aceasta denumită, este un utilaj folosit atât în micile gospodării, cât și în ferme. Batoza este de două feluri:  batoze electrice de porumb sau batoze manuale. 


Procesul de funcționare a unei batoze este asemănător cu cel al unei mașini de treierat, doar că poate fi atât manual cât și automatizat, cu ajutorul unui motor staționar sau a unui motor electric. Practic, se introduce porumbul întreg și apoi acesta este tras între două roți dințate, de obicei din metal. Acestea se rotesc în direcții opuse celeilalte, iar dinții trag boabele de pe știulete, până la ultima. Totodată, această mașină de desfăcut porumb poate separa boabele de porumb de germeni sau pete negre, efectuând un proces de decorticare. La final, boabele sunt colectate într-un recipient plasat sub aparat, care poate varia ca formă sau ca dimensiune.

Batoza mai dispune și de o cameră de ventilație eficientă care este instalată intern și care poate colecta tărâțele din procesul de curățare.



Cum alegi batoza potrivită?


Batoza sau masina de curatat este utilizată pentru curățarea de boabe a știuleților de porumb. În acest mod se obțin, de regulă, boabele de porumb necesare hrănirii animalelor sau destinate măcinării, pentru obtinerea malaiului.

Cauți cea mai bună batoză de porumb sau cea mai ieftină batoză de porumb? Alegerea poate fi una destul de complexă, ținând cont de faptul că pe piață vei găsi o mare varietate de branduri și modele.

Dar dacă ții cont de câteva aspecte de bază, cu siguranță vei reuși să o alegi pe cea care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. 

 

Tipul de funcționare


  • Batoza porumb cu motor 
  • Batoză porumb fără motor.


  • Dacă optezi pentru o batoză cu motor, principalele aspecte de care va trebui să ții cont sunt puterea motorului, volumul de curățare pe oră, posibilitatea de alimentare manuală sau automată și oprirea automată la blocare.

    Principalele sale componente sunt pâlnia de alimentare, confecționată de regulă din tablă vopsită electrostatic, un ax cu palete din oțel, o apărătoare, un cadru de susținere,un motor electric, un suport motor, o fulie și o curea de antrenare. 


    Cele mai multe batoze se alimentează de regula la o tensiune normală, de 220V, însă există și modele mai mari și mai puternice, a căror alimentare va fi la prize de 380V.


    Batoză electrică are dimensiuni mai mari decât cea manuală, și, cu ajutorul motorului, pune în funcțiune un mecanism automat de curățare a boabelor de porumb de pe fiecare știulete introdus. Acestea au o putere mai mare și o eficiență sporită. Nivelul de productivitate poate chiar depăși 300-500 kg/h. 

     

    O mașină de curățat porumb cu motor profesională poate atinge o productivitate chiar de câteva ori mai mare, ajungând la o capacitate de 3000 de kg de boabe pe oră. Acestea sunt ideale pentru ferme și silozuri mari, mori de măcinat sau alte astfel de destinații care presupun o prelucrare rapidă și eficientă a știuleților de porumb, fără prea multe pierderi. 

    Deși batoza cu motor este automată, încărcarea se face tot manual. Însă în acest mod vei avea control permanent asupra calității și calității de porumb prelucrat. 

    Un utilaj extrem de util în gospodăriile ceva mai mari, care se bucură de recolte generoase poate fi și o mașină de bătut porumb sau batoza de porumb cu lanțuri, care poate prelucra rapid și eficient până la 1000 kg de porumb. 


    Există și modele de curatatoare porumb manuale. Acestea sunt de dimensiuni mai mici și au un nivel de productivitate mult mai mic. Cu toate acestea, însă, are și o serie de avantaje. Pot fi utilizate în orice spațiu, chiar și în exterior, ori în hale unde nu există o sursă de alimentare cu energie electrică. 


    Pe lângă aceste batoze, pe piață mai există o serie de dispozitive pentru prelucrat știuleții de porumb. Vorbim aici de mașini de bătut porumbul și de despănușat știuleții, un fel de mașini sau unelte 2 în 1, ce au două funcții: aceea de a curăța știuletele de învelișul vegetal numit pănuși, și apoi de a curăța boabele de porumb de pe cotorul.

    Fiind utilaje destinate în mare parte fermelor, acestea preiau operațiunile care, de regulă, se fac manual. 


    Aceste echipamente pentru prelucrat porumbul sunt concepute astfel încât să ofere  rezultate optime, fără pierderi, deoarece știuleți sunt curățați în întregime, cu un consum minim de energie electrică și cu un necesar mic de spațiu. Unele modele, precum batoza porumb anne sunt prevăzute cu două căi de ieșire: pe o parte ies știuleții, iar pe cealaltă boabele de porumb. 



    Ce produse am ales

     

    Moara / Batoza rusească pentru curățat porumbul URALMASH BE-3500 1.5KW



    De ce am ales acest produs


    Batoza porumb ruseasca YPAN BE-3500 reprezintă utilajul ideal pentru curățarea știuleților de porumb, necesar oricărei gospodării. Aceasta are un randament de 99.9%.

    Acest tip de curatator porumb electric îmbină eficiența cu utilitatea într-un design compact, ușor de montat și demontat. Astfel în perioadele în care nu este neutilizată, poate fi depozitată cu ușurință.

    Specificatii:

    Tip prindere:  Pentru banc

    Capacitate de curatare:  400 kg/h

    Putere motor: 1.5 kW

    Domeniu de utilizare:  Porumb


    Avantaje

    • Aparatul funcționează în regim de lucru continuu
    • Este confecționată dintr-un material rezistent
    • Se manevrează cu ușurință și are o capacitate de curățare rapidă

    Dezavantaje

    Nu are întrerupător pentru motor


    Moara Cereale + Stiuleti + Batoza porumb (3 în 1) Micul Fermier NR.8 , 250 kg/500 kg/ora, (GF-0891)

    De ce am ales acest produs


    Această masina electrica de curatat porumb este extrem de versatilă, atât ca batoză de curățat porumb cât și pentru uruială, adică pentru măcinat cereale (furaje și știuleți  de porumb întregi)

    Batoza micul fermier est de o calitate superioară din categoria pentru uz casnic și este are un produs profesional. Utilajul are un design modern și este confecționat din materiale și componente de calitate, ce asigura o performanță remarcabilă. Totodată, este foarte ușor de întreținut.

    Batoza pentru porumb este ușor de utilizat, având o construcție simplă, ce se bazează pe separare forțată. Fărâmițarea se face prin forță continuă, iar sub banda de acționare se află un raft de tip sită pe post de evacuare.


    Avantaje


    • Motorul eficient îndeplinește standardele IEC, asigurând un zgomot redus și vibrații puține în timpul utilizării.
    • Pentru a dezghioca boabele de pe știuletele de porumb, este de ajuns să pui știuleții în utilaj, iar acesta va separa automat boabele uscate.

    Dezavantaje

    • Necesită prinderea de un banc și nu are întrerupător la moto.

    Batoza Porumb Campion 5TY-60, 1200KG/ORA 2.5KW - CU MOTOR (CMP-0350)

    De ce am ales acest produs


    Batoza de porumb Campion 5TY-60 este ideală pentru a curăța foarte rapid boabele de pe știuleți. În această moară de desfăcut puteți turna știuleții de porumb direct cu galeata sau cu sacul, grabind astfel procesul.


    Mașina de bătut și curățat porumb Campion 5TY-60 are un randament excelent de separare a boabelor de pe știulete, acestea fiind îndepărtate în totalitate. Utilajul aruncă boabele rezultate pe o parte, iar știuletele curățat pe altă parte.


    Avantaje

    • Are o capacitate de lucru mare, de aproximativ 1200 kg/h
    • Motor puternic

    Dezavantaje

    • Nu are buton de pornire/oprire

    Întrebări frecvente

    1. Cum să faci o batoză de porumb

    Dacă și pe tine pe pasionează construirea de utilaje în propria gospodărie și îți dorești, printre altele, să-ți asamblezi o batoza de porumb ca să nu-l mai cureți manual, te putem ajuta cu câteva idei.

    Ai nevoie de de o cuvă metalică fixă, de o fulie, o curea și lagărul cu rulmenți, o pânză de circular și câteva accesorii de montat, componente care pot fi noi sau pe care le poți recicla de la vechi dispozitive pe care aveai de gând să le arunci

    Întregul proces de montar și asamblare poate fi găsit într-un articol foarte util, aici.