• Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Cel Mai Bun Fierastrau Circular. Preturi, Recenzii, Comentarii, Intrebari Frecvente, Pareri.

 

Fierăstrăul circular este un mic utilaj foarte util pentru pasionații de bricolaj, fiind utilizat adesea în gospodărie pentru a face reparații ce necesită ajustarea unor materiale precum plăcile de lemn, PAL, MDF, etc.

Totodată, acesta este unul dintre cele mai populare unelte folosite pentru tăierea lemnului. 


Ce este fierăstrăul circular


Fierăstrăul circular este un dispozitiv folosit pentru a realiza tăieturi precise și rapide cu ajutorul unei lame foarte ascuțite ce se rotește cu viteză mare, prin acționarea cu ajutorul unui motor.  


De ce ai nevoie de un fierăstrău circular?


Acesta te ajută să realizezi tăieturi rapide, precise și în linie dreaptă, spre deosebire de ferăstrăul sau bomfaierul clasic. Fiind un dispozitiv automat, nu va mai trebui să folosești forța brațelor. Totodată, acest tip de dispozitive au un nivel crescut de siguranță în timpul manipulării, fiind dotate cu sisteme de protecție. 

Folosind un fierăstrău circular ai posibilitatea de a ajusta unghiul și adâncimea de tăiere printr-o simplă apăsare a unui buton. 

Unele modele mai performante au posibilitatea de a fi racordate la un aspirator și astfel vei menține un mediu de lucru curat. 


Cum alegi cel mai bun fierăstrău circular


Dacă încă nu ai în atelierul tău un asemenea aparat și ți-ai propus să-ți cumperi unul, probabil ai observat că atât în magazinele de bricolaj online cât și în cele fizice există zeci de modele. 

Pentru a alege cel mai bun circular potrivit nevoilor tale, încearcă să stabilești și ce așteptări ai de la acesta sau care sunt necesitățile tale reale. 


Caracteristici pe care trebuie să le ai în vedere:


  1. Gradul de utilizare

Înainte de a face achiziția, trebuie să stabilești pentru ce tip de lucrări vei folosi dispozitivul, pentru a ști dacă te va ajuta să duci lucrul la capăt eficient. 


  • Fierăstrău circular de tip hobby

Acesta este destinat în mare parte uzului casnic, ocazional și tocmai de aceea nu are caracteristici tehnice foarte avansate;


  • Fierăstrău circular semi-profesional

Acest model poate fi utilizat ceva mai intensivă, pentru treburile dintr-o gospodărie, având și caracteristici tehnice îmbunătățite. De regulă, acestea realizează operațiuni ce presupun un nivel mai ridicat de precizie;


  • Fierăstrău circular profesionale

Un model gândit și conceput pentru utilizarea intensivă în ateliere și nu numai. 

Acestea pot executa lucrări de mare finețe tehnică.  


  1. Tipul de alimentare

Pe piață vei găsi atât modele cu acumulator, care îți oferă o mai mare libertate de mișcare, cât și modele de fierăstrău circular cu alimentare de la o rețea de curent, adică direct la priză

  • Cele cu alimentare la priză, deși nu au avantajul mobilității, sunt mult mai fiabile și îți vor oferi rezultate de tăiere mai bune. Au o putere mai mare a motorului, o turație mult mai ridicată și o viteză de tăiere mai bună, executând tăieturi cu grosimi variabile. 

  • Fierastraul circular cu acumulator, chiar dacă are o libertate de mișcare mai ridicată și un nivel de manevrabilitate mai bun, are și o serie de limitări în ceea ce privește timpul de executare a lucrării și grosimea permisă a materialului care va fi tăiat și puterea motorului.

  1. Puterea și turația motorului

Aceste caracteristici indică și performanța dispozitivului. 

  •  Cele cu putere mai mică, de sub 1000W, fac parte din categoria hobby și pot executa câteva funcții de bază;
  • Modelele cu o putere de 1000-1300 W fac parte din categoria semi-profesional, oferind utilizatorului posibilitatea de a executa operațiuni mai solicitante pentru aparat.
  • Fierăstrăul cu o putere de peste 1300 W se încadrează în clasa aparatelor profesionale, utilizate în ateliere unde se lucrează intensiv.

Pe același principiu se clasifică și turația, a cărei valoarea variază, de regulă, între 3000 și 6000 de turații pe minut.

Cu cât turația este mai mare, cu atât este mai eficientă și mai rapidă operațiunea de tăiere a materialului.  


  1. Mobilitate

De regulă, pentru acasă sau pentru atelierele mici, majoritatea meșterilor aleg un ferăstrău mobil, însă trebuie să știi că în magazine poți găsi mai multe tipuri de astfel de dispozitive, fiecare având un alt grad de performanță.

  • Ferastrau circular de mana
  • Ferastrau circular staționar,
  • Ferăstrău circular culisant
  • Ferastrau circular de banc
  • Ferăstrău circular cu masa 
  • Ferastrau circular cu masa mobila
  • Ferastrau circular cu sanie de glisare sau cu banda

  1. Funcțiile pe care le oferă

În primul rând, vorbim de tipurile de tăieturi pe care le poate efectua și de capacitatea ferăstrăului de a se regla.

În cazul în care ai nevoie să efectuezi o tăietură oblică, de exemplu, vei avea nevoie de un fierăstrău cu o bază ajustabilă care permite tăierea în mai multe unghiuri.


Totodată, un fierăstrău circular bun ar trebui să mai aibă un mâner ajustabil sau o frână electrică ce oprește lama atunci cand piedica este eliberată. Astfel, dispozitivul asigură un nivel crescut de versatilitate și diferă de la produs la produs.


  1. Lama

Lama este un element principal al ferăstrăului, element ce face diferența cu adevărat și care influențează în mod direct calitatea și precizia execuției.

Grosimea minimă a lamei ar trebui sa fie în jur de 30 mm, așa cum se întâmplă în cazul ferăstrăului de tip hobby, iar cea maximă de până la 85 mm, în cazul aparatelor profesionale.


Tot legat de acest aspect, lama va influența și tipul de materiale tăiate, așa că în magazine vei găsi 

  • Fierăstrău circular pentru metale
  • Fierăstrău circular pentru lemn
  • Fierăstrău circular pentru lemn și alte materiale

  1. Sistemul de reglaj

dacă îți dorești un fierăstrău circular de calitate, este important ca acesta să îți ofere posibilitatea de a ajusta a unghiul și adâncimea tăieturii. Asta se face cu ajutorul unor butoane sau manete de reglaj.

Dintre aceste 2 opțiuni, indicat ar fi să alegi varianta cu manetă deoarece poți face reglajul chiar și în timpul funcționării.


Din păcate, unele modele, din cauza design-ul,  nu permit tăierea cu precizie sau la unghiul dorit. Tocmai de aceea, informeaza-te despre produs înainte să-l cumperi și asigură-te că este bine proiectat, ușor de utilizate și de reglat, oferindu-ți în același timp și protecție la utilizare.


Ce produse am ales


  1. FIERASTRAU CIRCULAR DE MANA PROCRAFT KR2500, 5500RPM, 2500W (EF-1499 )

Specificații produs


Fierăstrăul circular PROCRAFT KR2500 se utilizează de regulă pentru tăierea lemnului și a tuturor variațiunilor lemnoase folosite de regulă în construcții. 

Acest circular are un motor bobinat cu cupru și bine izolat, iar întregul ansamblu este construit din 3 parti distincte: carcasa motorului și mânerul, protecția metalică a lamei și talpa glisantă.


Carcasa motorului este realizată din plastic tip poliamidă, protejând-o și izolând-o de factorii externi. Aceasta incorporează și o grilă de răcire și două buzunare unde pot fi schimbați cărbunii, plus două butoanele de pornire și blocare a dispozitivului în regimul de lucru.


Zona de protecție a discului este confecționată dintr-un aliaj metalic și cuprinde alte două piese principale. Prima este protecția fixă din aliaj de aluminiu dur, care preîntâmpină accidentările ce ar putea fi cauzate de ruperea discului. A doua piesă este protecția mobilă, care acoperă și asigură partea de jos a lamei. Aceasta nu necesită ajustare manuală, ci este antrenată de un arc ce îi ajustează poziția atunci când este nevoie, element foarte util la schimbarea adâncimii de tăiere.

 În zona de îmbinare dintre carcasă și protecția metalică există o piedică pentru blocarea axului de rotire atunci când utilizatorul dorește să schimbe pânza.


Talpa glisantă este confecționată dintr-un metal destul de gros, ceea ce previne deformarea după o folosire îndelungată. Aceasta poate fi ajustată pentru tăierea în unghi înclinat până la 45° precum și pentru schimbarea adancimii de taiere.


Avantaje:

  • Dispozitivul vă permite să tăiați lemnul cu o grosime de 0 până la 68 mm cu o tăietură dreaptă, iar atunci când tăiați la un unghi de 45 de grade, adâncimea maximă de tăiere este de 57 mm.
  • Mânerul puternic din vinil vă permite să țineți cu încredere circularul în mână și împiedică alunecarea acestuia.
  • Dispune de un element auxiliar care va permite îndepărtarea prafului și a rumegușului, fapt ce reduce concentrația de praf în aer și împiedică acumularea de resturi pe bancul de lucru. 

Dezavantaje:

  • Cablu de alimentare destul de scurt poate fi problatic dacă nu există o sursa de curent la îndemână sau dacă nu ai un prelungi.

  1. Fierastrau Circular stationar cu Masa, 2.2KW, 5000Rpm, Belarusia, MDS 1-05 (EF-1301 )

Caracteristici produs


Acest fierastrau circular cu masa profesional reprezintă un echipament multifuncțional destinat atelierelor mici și medii specializate în prelucrarea lemnului semiprocesat. 

Cu acest utilaj vei putea executa o serie de operațiuni precum:

  • Rindeluire și nivelare, la fiecare repetare de rindeluire îndepărtându-se 4 mm din grosimea lemnului.
  • Rindeluire cu ajutorul dispozitivului de presare ce eficientizează procesul, astfel încât nu va fi nevoie de rindeluire cu repetare.
  • Debitare pe lungime sau lățime a materialelor lemnoase cu grosime maximă de 70 mm

Motorul monofazic, fabricat în Belarusia, are o capacitate de 2.2 kw și o viteză de rotație de 2760 de rpm. Întreaga unitate cântărește aproximativ 60 kg și este asamblată prin sudură din componente metalice cu o grosime ce variază între 2.5 mm și 3.5 mm. Astfel, platforma de lucru este mai groasă decât scheletul mașinii, iar greutatea îi oferă stabilitate și nu generează vibrații.


Circularul poate fi folosit în două module de asamblare, adică modulul pentru rindeluire și cel pentru tăiere.

Pentru operațiunile de rindeluire, trebuie să îndepărtați masa de pe suprafața utilajului și să îndepărtați pânza de pe ax.

Operațiunile de debitare presupun echiparea mașinii cu accesoriile incluse în kit-ul de asamblare, adică masca de evacuare a rumegușului adaptată pentru conectarea aspiratorului, protecția superioară prevăzută pentru discul debitor, platforma(masa) cu orificii ce servesc modificării ansamblului pentru diverse operațiuni ulterioare și limitatorul paralel cu înălțime de 71 mm.


Avantaje:

  • Acest utilaj este un fierăstrău circular multifuncțional;
  • Modelul MDS 1-05  permite execuția calitativă și rapidă a operațiunilor de rindeluire a scândurilor cu grosime maximă de 50mm cu ajutorul unui dispozitiv de asistare la degrosare si debitare cu pânză de 250 mm și cu montare de 32 mm.
  • Dispune de un sistem rapid de montare și înlocuire a pânzelor și protecție termică automată, utilă în cazul unei utilizări intensive. 

Dezavantaje

  • În comparație cu alte tipuri de circulare, prețul este mult mai ridicat și de aceea se recomandă investiția doar meșterilor ce lucrează intensiv cu lemnul. 


  1. Fierastrau circular electric 480W 85mm (DZ-SE101)

Caracteristici produs


Dacă ești în căutarea celui mai bun fierăstrău circular de mână, DZ-SE101 este o alegere excelentă.

Cu ajutorul acestuia poți prelucra ușor și cu precizie diferite materiale din lemn, materiale compozite, plastic și gresie.

Avand o putere de 480W, aparatul are suficientă forță pentru tăierea acestora și pentru utilizarea în gospodărie. 

În partea frontală este dotat cu laser pentru tăierea în linie dreaptă, iar in partea dreapta are un orificiu de conectare a adaptorului de redirecționare al prafului. 


Avantaje:

  • Circularul este fabricat din materiale de calitate, având o bună aderență și un mod de lucru plăcut și sigur
  • Are un design modern, fiind ușor de manevrat
  • Dispune de un accesoriu pentru aspirarea prafului rezultat în urma operațiunilor de tăiere, care te ajută să menții un mediu de lucru curat.
  • Este prevăzut cu lumina laser pentru o mai bună aliniere și ghidare, obținând astfel tăieturi precise.

Dezavantaje:

  • Trebuie avut în vedere faptul că pânza de fierastrau este adecvată doar pentru lemn.