Placeholder Cel mai bun incubator de oua. Cum sa alegi incubatorul de oua potrivit – ZEP.RO - Ți-e la îndemână!
  • Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Cel mai bun incubator de oua. Cum sa alegi incubatorul de oua potrivit. Forum, pareri, preturi, recenzii, testimoniale.

Primăvara, odată cu primele semne de viață ale naturii, încep sa apară și orele semne de viață și de perpetuare a speciilor din gospodărie. 

Majoritatea păsărilor de curte încep procesul de clocire a ouălor odată cu încălzirea vremii.

Însă dacă ești un crescător profesionist de păsări, ori ții la alimentația ta și dorești să consumi doar carne din propria producție, nu poți aștepta încălzirea vremii pentru a obține puișori. În acest caz, ideal ar fi să apelezi la un aparat care să facă asta in mod automat, indiferent de perioada din an și într-o cantitate mai mare.


Ce este un incubator de ouă


Incubatorul de ouă este un dispozitiv electric din plastic conceput pentru a "cloci" ouăle fără cloșcă, adică fără pasărea mamă. 

Acesta menține în interiorul său temperatura și umiditatea optime procesului de clocire, imitând perfect condițiile pe care le oferă pasărea pentru nașterea și dezvoltarea embrionului din ou în mod natural. Diferența este că acest dispozitiv poate cloci cam de 10 ori mai multe ouă de cât o poate face pasărea, în funcție de dimensiunea aparatului și a ouălor


De ce ai nevoie de un incubator de ouă

O clocitoare electrică se poate folosi pentru aproape toate tipurile de ouă: găină, rață, gâscă, prepeliță, curcan, fazan, înlocuind pasărea mamă. Acestea sunt perfecte pentru utilizarea în propria gospodărie. Totodată, majoritatea acestor dispozitive, au și funcția de întoarcere automată a ouălor, ceea ce asigură o rată mai mare de supraviețuire a embrionilor. Astfel, această funcție te va scuti de grija zilnică de a le întoarce manual.  


Pe lângă asta, în funcție de dimensiunea dispozitivului, cantitatea de ouă ce pot fi clocite la un incubator poate fi chiar și de 10 ori mai mare decât ouăle clocite în mod normal de găina cloșcă. Astfel, producția de pui pe o singură șarjă de clocire că fi mai mare. 

Multe dintre modele de incubatoare de ouă de pe piață sunt prevăzute cu un capac transparent, ceea ce te ajută să poți vedea ouăle constant, lucru ce nu se va întâmpla cu o cloșcă.

În cazul în care îți faci griji în privința amplasării aparatului, trebuie să știi că acesta are dimensiuni rezonabile și poate fi amplasat oriunde ai la îndemână o sursă de curent electric. Astfel îl poți supraveghea în permanență. 


Cum sa alegi cel mai bun incubator de ouă


Fiind vorba de un dispozitiv electric atât de special, al cărui rol este să dezvolte viața ce zace într-un ou, înainte de a face această investiție trebuie să știi mai întâi ce fel de aparat cauți și ce așteptări ai de la acesta. 

Așadar, care sunt caracteristicile de care trebuie să ții cont în alegerea celui mai bun incubator pentru ouă pentru nevoile tale?


  • Tipul de aparat
  • Ne referim aici la tipul de ouă pe care acesta îl va cloci, deoarece ouăle au caracteristici diferitelor în funcție de tipul de lăsară de la care provine. Doar ținând cont de aceste caracteristici, rata de eclozare va fi una bună. Așadar, pe piață vei găsi două tipuri principale de astfel de incubatoare: universale sau specializate.


    • Incubatoare universale

    Aceste sunt modele profesionale, de dimensiuni relativ mari și poate cloci ouă de mai multe dimensiuni, adică ouă ce provin de la mai multe tipuri de pasăre.

    Incubatoarele universale sunt dotate cu locașuri sau rafturi pe care se plasează ouăle. Totodată, pentru că o serie de ouă au condiții similare de eclozare, precum cele de păun, găină și curcă, datorită acestui aparat, ele pot fi incubate simultan.

    Modele din gama profesională au diverse opțiuni de ajustare a temperaturii și a umidității pentru fiecare tip de ouă.


    • Incubatoare specializate 

    Cele mai des utilizate sunt incubatoarele pentru ouă de găină, acestea fiind și cele mai populare tipuri de pasăre destinate consumului domestic. 

    Pe piață există incubatoare speciale concepute pentru clocirea ouălor provenite de la păsările exotice sau chiar de la reptile. 

    Acestea pot oferi fie marje de temperatura mari, de la cateva grade, la peste 50°C, fie valori restrânse, în funcție de specia animalului.

    Dacă ești un crescător profesionist doar a unei anumite specii de păsări, atunci poți investi într-un aparat specializat precum un incubator oua gaina, incubator oua struți sau incubator oua gasca.  


  • Funcții pentru controlul procesului

  • Pentru ca procesul de clocire, adică de naștere și de creștere a embrionilor să fie unul optim, este foarte important ca incubatorul să imite perfect procesul natural și să-ți permită să deţii permanent controlul. Pentru asta, cele mai importante funcții pe care trebuie să le poți controla sunt: 


    • Afișaj digital

     Un incubator bun trebuie să aibă un afişaj digital care să-ți permită să vezi și să selectezi ușor anumiți parametri temperatura din interior.

    Astfel vă asigurați că incubarea decurge bine și vă ajută să sesizați orice abateri în timp util pentru a lua măsurile necesare.


    • Termostat reglabil

     Având un termostat reglabil, aparatul îți permite să ajustezi temperatura pe care o menţine în interior ( 36,5°C - 39°C este mai mult decât suficient), nu una fixă(fixată din fabrică).

    Unele incubatoare sunt reglate din fabrică, automat, pentru a menţine o anumită temperatură, dar luând în calcul o temperatură ambientală fixă, de regulă de 20°C. În perioada de incubare aleasă de utilizator se poate desfășura în diverse perioade din an și în încăperi cu temperaturi şi umidităţi variabile.

    Pentru că randamentul incubatorului să fie optim, este necesar să se poată ajusta temperatura incubatorului la eclozare. 


  • Capacitatea de incubare

  • Un alt criteriu de care trebuie să ţii cont când îţi alegi incubatorul este capacitatea de incubare, adică câte ouă poate cloci aparatul la fiecare şarjă și de la fiecare specie de pasăre.

    Așadar, dacă nu vrei sa produci o cantitate mare de pui, nu are rost să investești într-un aparat cu o capacitate mare.

    Pe piață vei găsi atât incubatoare cu o capacitate mai mică, de până la 60 de ouă de găină, până la 120-150 de ouă de găină. 

    Totodată, este foarte important să se menționeze capacitatea pentru cât mai multe tipuri de păsări. 


  • Întoarcere automată
  • În natură, fiecare cloșcă își întoarce ouăle periodic și instinctiv. Acest element este foarte important pentru dezvoltarea embrionului.

    Atunci când folosești un incubator, fie poți face tu asta manual, conform instrucțiunilor, fie poți un incubator de oua cu întoarcere automată sau semiautomată. 

    Randamentul procesului de eclozare este direct proporţional cu frecvenţa întoarcerilor. 

    Avantajul unui incubator automat sau semiautomată  este că sistemul este unul precis și elimină eroarea umană. 


    Așadar, pe piață vei găsi trei tipuri de incubatoare.

    • Incubator manual
    • Incubator automat
    • Incubator semiautimat

     

    Ce produse am ales

     

    INCUBATOR OUA 48 GAINA / 132 PREPELITA, COMPLET AUTOMAT (GF-1257)


    Descriere produs 


    Acest incubator automat pentru ouă micul fermier este conceput pentru incubație într-un mediu homeoterm și este potrivit pentru aproape toate tipurile de ouă: de găină, rață, gâscă, prepeliță etc.


    Puteți seta aparatul o temperatură corespunzătoare prin simpla apăsare a unor butoane de control. Aparatul dispune de un sistem de afișare a datelor pe un ecran cu LED-uri.


    Incubatorul digital are o capacitate de aproximativ 48 de ouă de găină sau 132 ouă de prepeliță și este echipat cu un dispozitiv special ce face ca ouăle de găină sau prepeliță să se miște automat, de la stânga la dreapta, la fiecare 2 ore (sau orice altă perioadă este setată). În plus, în pachetul livrat este inclusă și o lanternă, pentru a vă ajuta să inspectați dacă puii au eclozat sau nu. 

    Dispozitivul este destul de ușor de curățat și include un sistem de ventilație optimizat care asigură o temperatură uniformă în interior.

    Caracteristici tehnice:

    • control automat al temperaturii și umidității;
    • sistem automat de întoarcere a ouălor
    • alimentare cu apă din exterior
    • Dimensiunea totala: 50,5 x 48,5 x 23,5 cm (L x l x Î)
    • Voltaj: 180-240 V, 50Hz
    • Puterea maximă: 180 W
    • Interval de temperatură: 0-42°C
    • Lungimea cablului de alimentare: 1,5 m

    Avantaje produs

    • Carcasa transparentă vă oferă posibilitatea de a privi în interiorul incubatorului fără să-i deschideți capacul.
    • Rezistență suplimentară pentru încălzirea și reîncălzirea rapidă a habitaclului.
    • Indicarea digitală a temperaturii de incubare și funcționare silențioasă.


      INCUBATOR AUTOMAT MICUL FERMIER, CU 2 ETAJE 128 OUA GAINA

    Descriere produs


    Incubatorul automat Micul Fermier are un controler inteligent de temperatură și umiditate, aparatul fiind proiectat pentru industria de incubație. Acesta include un sistem inteligent de control al microcalculatorului, utilizand cele mai noi componente și microtehnologii.

    Cu ajutorul controlerului se setează temperatura, umiditatea, intoarcerea si oxigenarea oualor.


    Microcomputerul împiedică interferența aparatului cu alte produse electrice, și îi oferă o stabilitate ridicată la lucru.


    Display-ul color oferă informații despre temperatura, umiditate, setarea temperaturii, setarea umidității, setarea timpului de incubare a ouălor și asupra numărului de zile rămase.

    Carcasa este confecționată dintr-un material termoizolant, asigurând o temperatură optimă și constantă în interior.


    Verificarea oualor cu ovoscopul este foarte importantă când vine vorba de observarea dezvoltării și tocmai de aceea acest aparat este destinat verificării inițiale a ouălor și a stadiului de dezvoltare embrionare pe parcursul incubării.

    Pe lângă incubatorul principal, pachetul mai conține o pipetă, un ovoscop, o lanternă pentru verificarea ouălor, o adăpătoare pui, o hrănitoare pentru pui și un spray pulverizator.

    Caracteristici tehnice: 

    • Putere 180 W;
    • Tensiunea: 220 V;
    • Capacitate: 128 ouă găină, 64 ouă de  gâscă, 96 ouă de rață, 304 ouă de  prepeliță;
    • Controlul automat al temperaturii și al umidității;
    • Dispozitiv automat de întoarcere a ouălor; 
    • Temperatura mediului ambiant: + 20ºC;
    • Umiditatea mediului ambiant: < 85 %;
    • Materialul din care este construit: plastic;
    • Dimensiuni 53x37x53 cm;
    • Afișaj digital;

    Avantaje produs 

    • Incubatorul este dotat cu un senzor de umiditate și temperatură, asigurând controlul acestora;
    • Dispune de un sistem automat de întoarcere a ouălor;
    • Este dotat cu o alarmă pentru praguri inferioare sau superioare de temperatură și umiditate;
    • Beneficiază de 2 carcase transparente pentru vizualizarea mai ușoară în interiorul îi incubatorului, fără a-i mai deschide carcasa.


       INCUBATOR CLEO 5X2 DT, CU 2 DISPOZITIVE INTOARCERE

    Incubatorul Cleo 5x2 DT se folosește în gospodăriile individuale pentru incubarea ouălor provenite de la păsările domestice. 


    Carcasa este confecționată din masă plastică și asigură păstrarea temperaturii interioare.

    Încălzirea este asigurată de o rezistență electrică termostatată, iar omogenizarea aerului în interior este făcută de un motor cu elice. Controlul temperaturii este asigurat de un circuit electronic.


    Prin orificiile carcasei se asigură o ventilare lentă și continuă a aerului din interior, înlăturând astfel excesul de bioxid de carbon și alte noxe rezultate în timpul incubarii. Pentru o funcționare optimă a  produsului, trebuie evitată obturarea acestor orificii sau acoperirea modulului electronic.


    Acest incubator etajat este prevăzut cu un dispozitiv de întoarcere a ouălor și un termometru pentru afișarea temperaturii din interior. Umiditatea optimă este asigurată prin umplerea cu apă a celor doua alveole din semicarcasa inferioară a incubatorului.

    Caracteristici tehnice:

    • Capacitate maximă: 82 pentru ouă de găină, 148 pentru ouă de prepeliță;
    • Tensiunea de alimentare: 220-240V
    • Temperatura incubare: 38°C
    • Frecvență: 50-60Hz
    • Greutate dispozitiv gol: 4 kg
    • Randament incubare: min. 60%

    Avantaje produs

    • Este confecționat dintr-un material ușor dar rezistent;
    • Dispozitiv de omogenizare a aerului din interior și de control al temperaturii
    • Orificii care asigură ventilarea lentă și constantă a ouălor din interior
    •  Dispozitiv de întoarcere a ouălor;

     Întrebări frecvente


    1. Când se întorc ouăle în incubator?

    În funcție de tipul de ouă, acestea se întorc după cum urmează:

    • Cele de găină au o perioadă de incubare de 21 de zile. Din ziua a treia și până în ziua a 18-a se întorc și se răcesc câte 10 minute zilnic, iar din ziua a 19-a nu se mai întorc, în schimb se pulverizează din două în două ore cu apă la o temperatură de 36-38°C.
    • Ouăle de rață au o perioadă de incubare de 28-33 zile. Acestea se întorc zilnic începând din ziua a treia până în ziua 26, după care doar se stropesc zilnic cu apă la o temperatură de 36-38°C.
    • Ouăle de gâscă au o perioadă de incubare de 28-30 de zile. Acestea se întorc zilnic din ziua a treia până în ziua 28. Începând cu ziua a zecea se răcesc câte 30 minute zilnic. Începând cu ziua 28 (în cazul în care nu au eclozat deja) nu se mai întorc, însă se stropesc din două în două ore cu apă la o temperatură de 36-38°C.
    • Ouăle de curcă au o perioadă de incubare de 28 de zile.  Din ziua 3 până în ziua 25 se întorc și se răcesc câte 10 minute zilnic.  Începând cu ziua 25 nu se mai întorc, însă se stropesc din două în două ore cu apă la o temperatură de 36-38°C.
    • Ouăle de prepeliță au o perioadă de incubare de 16-17 zile.  Întoarcerea începe după 60 de ore până în ziua a 14, apoi nu se mai întorc. Pentru că sunt ouă mici, acestea nu se răcesc. Începând cu ziua 15, acestea se stropesc din două în două ore cu apă la o temperatură de 3636-38°C.

    1. Ce temperatură trebuie să aibă o clocitoare.

    Temperatura dintr-o clocitoare depinde în funcție de tipul de ouă ce necesită incubare. 

    •  Pentru ouăle de găină, rață, gâscă și prepeliță, temperatura este de 38.3°C.
    • Pentru ouăle de curcă, temperatura ideală de incubare este de 37.8°C în prima săptămână, 38.3°C în a doua săptămână, apoi 38.9°C până la finalul procesului.

    Majoritatea acestor aparate au afișaj și control digital, însă pentru cele care nu au, poți folosi un termometru incubator care sa te ajute sa verifici temperatura din in interior. 


    1.  Când se pun oua la clocitoare?

    În primul rând, pentru a pune ouăle la clocitoare, acestea trebuie să fie fertile, adică nu cumpărate de la magazin, ci ouă provenite din gospodării unde există un număr de cocoși optim raportat la numărul de găini. Totodată, ouăle nu trebuie să fie mai vechi de 7 zile. 

    Se recomandă ca incubarea să se facă în anotimpul cald, adică de la începutul primăverii până la finalul verii. 


    1. Cum se pune un incubator?

     După ce ați selectat ouăle potrivite pentru incubator ținând cont și de mărimea, capacitatea și felul aparatului, trebuie să țineți cont că acestea se vor pune toate în aceeași zi, nu pe măsură ce le recoltați. Așadar, așezați ouăle în interiorului incubatorului dar fără a-l umple la capacitatea sa maximă, setați temperatura și umiditatea indicată pentru fiecare tip de ouă (în funcție de pasărea de la care provine), apoi urmați procesul de întoarcere, răcire și stropire specific.  

    Pentru a favoriza ecloziunea, în ziua punerii ouălor la incubaţie, acestea trebuie transferate într-o incintă încălzită la 34°C, apoi în incubator 


    1.  Când se pune apa în clocitoare?

     Uniditatea unei clocitoare este asigurată prin umplerea cu apă a celor două alveole din semicarcasa inferioară a incubatorului .

    Se recomandă o umiditate sporită în prima săptămână de incubare (când trebuie preîntâmpinată evaporarea apei din ouă) şi în ultimele 2 zile (pentru uşurarea desprinderii puilor din membrane).În restul perioadei umiditatea trebuie să fie normală pentru a favoriza eliminarea excreţiilor.


    1. De ce mor puii în ou la clocitoare?

     Cei mai mulți embrioni de pasăre mor fie în primele zile, fie în ultimele de incubare. În primele zile moartea embrionului survine de obicei din cauza incubării inadecvate manifestate fie printr-o temperatură prea mică pentru a menține în viață puiul, fie prin vibrații excesive ale oului care distrug puiul sau gălbenușul, ori chiar din cauza unei probleme genetice incompatibilă cu viața embrionului. Spre sfarsitul incubării, puii mor, de obicei, din cauza unor probleme asociate cu eclozarea.

    Când incubarea se termină puiul trebuie să treacă de la obținerea de oxigen prin membranele care-l înconjoară, la respirația pe cont propriu aerului și, de asemenea, să reabsoarbă sacul gălbenușului. Dacă temperatura sau umiditatea este incorectă în această fază, aceste procese nu se mai produc în mod corect și puiul poate muri.

    Între începutul și sfârșitul incubării, embrionul doar crește, iar alimentația și infecțiile devin mai importante. Dacă puiului tânăr îi lipsește un nutrient de care are nevoie pentru a crește ori suferă de o infecție, acesta moare.