• Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Cel Mai Bun Polizor / Flex. Cel mai mare magazin de Bricolaj din Romania. Pareri, intrebari frecvente, preturi, recenzii, testimoniale, caracteristici.

Atunci când te pasionează domeniul bricolajelor sau obișnuiești să repari ori să construiești diverse în gospodărie, începi să aduni în atelier diverse scule care să-ți ușureze munca, nu-i așa? În acest caz, acesta este locul ideal pentru tine. 

O astfel de unealtă este polizorul unghiular, cunoscut și sub denumirea de flex.

De ce este acest aparat una din cele mai practice unelte de mână de  are orice meșter are nevoie? Pentru că întrucât te va ajuta să tai aproape orice material sau chiar să șlefuiești diferite suprafețe. 


Ce este polizorul unghiular


Un polizor unghiular este o mașină de șlefuire ghidată manual, acționată electric sau pneumatic și destinată lucrărilor în construcții și prelucrarea materialelor. Aparatul este dotat cu un disc abraziv sau de diamant, și poate fi utilizat pentru tăierea sau șlefuirea pietrei, metalului și altor materiale


Discul efectuează un număr mare de rotații într-un interval foarte mic de timp și astfel, comparativ cu turația altor unelte, acesta va prelucra sau tăia materialul foarte repede și eficient. 


De ce ai nevoie de un polizor unghiular (flex)


Asemeni altor unelte electrice precum o bormașină sau o rindea, polizorul unghiular este o unealtă foarte versatilă, care se poate folosi pentru a îndeplinii diverse sarcini. Adesea este folosit în domeniul construcțiilor, pentru tăiere și șlefuirea diverselor materiale precum lemnul, piatra, plastic sau metale. Totodată, flexul este un dispozitiv des folosit și pentru pentru realizarea unor lucrări în gospodărie. 

Dincolo de această destinație, tocmai pentru că ajută în operațiunile de tăiere cu o mare precizie sau finisarea suprafețelor dure, flexul mai poate fi folosit și în scop artistic, pentru realizarea unor sculpturi.


Caracteristici de care trebuie să ții cont


Pentru a alege cel mai bun flex pentru tine, nu este suficient să alegi cel mai ieftin aparat sau primul pe care îl găsești. Este recomandat să îți cunoști foarte bine nevoile și să cunoști criteriile de selecție pentru un aparat bun. Astfel te vei putea bucura cu adevărat de avantajele unei astfel de unelte mecanizate.


Tipul de polizor unghiular 


Primul lucru pe care trebuie să-i iei în considerare înainte de a face o achiziție este tipul de dispozitiv pe care ți-l dorești.

Îl vei folosi la lucrările mici din gospodărie precum decuparea unor plăci de gresie și faianță sau tăierea unor țevi simple, ori vei executa operațiuni mai apropiate de domenii profesioniste, industriale. 

În funcție de sarcinile pe care urmează să le îndeplinească, polizorul unghiular poate fi de 3 tipuri:

  •  Polizor unghiular de tip hobby
  •  Polizor unghiular semiprofesional
  • Polizor unghiular profesional


    Tipul de alimentare 

La fel ca în cazul multor dispozitive de acest fel, tipul de alimentare influențează în mod direct atâta mobilitatea de care vei dispune în utilizarea aparatului cât și performanțele acestuia. 


  • Polizor unghiular cu acumulator

Acesta este util meșterilor ocazionali, care nu folosesc flexul în mod regulat, ci doar pentru operațiuni ocazionale. 

Principalul său avantaj este faptul că are o greutate mai mică, este portabil și ideal pentru începători.

Cele mai bune flexuri cu acumulator sunt cele cu baterie Li-Ion, având o durabilitate mai mare. 

Principalul dezavantaj al polizoarelor cu acumulatori, însă, este faptul că acestea au o putere mai mică decât cele electrice. 


  • Polizor unghiular electric cu încărcare la priză

Acest tip de flex care se conectează direct la o sursă de electricitate este ideal pentru meșterii experimentări și câte folosesc dispozitivul pentru operațiuni mai ample, eventual pentru propriul job, nu doar acasă.  

Principalul său avantaj este faptul că are o putere mai mare, și poate opera sarcini mai complexe. 

Acesta poate tăia și șlefui obiecte dure precum metalul sau faianța, lucruri pe care un flex cu acumulator nu-l va face.


  • Puterea motorului

  • Această caracteristică tehnică este foarte importantă pentru tipul de lucrare pe care trebuie s-o efectuezi. Așadar, alege un polizor unghiular cu un motor ce potrivit nevoilor tale.


    La fel ca în cazul oricărui echipament ce funcționează pe baza unui motor, puterea unui flex se măsoară watti (W). În funcție de complexitatea lucrării, ai de ales între trei categorii de putere a motorului.

    • Putere mică

    Dacă nu lucrezi într-un domeniu legat de industrie, construcție, mecanică, etc, ci vrei doar un dispozitiv pe care să-l ai acolo, pentru treburile din jurul casei, nu are rost să investești într-un dispozitiv puternic. Așadar, orientează-te spre un flex cu o putere de 500-800W. Cel mai des, în această categorie se regăsesc dispozitivele cu acumulator

    • Putere medie

    Acest tip de dispozitive este ideal pentru a tăia materiale nu foarte dure precum faianță, țevi subțiri, gresie sau lemn. Cel mai des, în aceasta categorie de putere se regăsesc modele semi-profesionale ce au o putere cuprinsă între 1000W și 1500W.

    • Putere mare

    Polizorul unghiular cu o putere mare este destinat utilizatorului profesionist, care lucrează cu materiale mult mai groase și mai dure și care folosește intensiv acest dispozitiv. 

    Acestea pornesc de la o putere de 2000W și poate depăși valoarea de 3000. 


  • Dimensiunea discului

  • Diametrul discului pe care îl are un polizor este o caracteristică fizică importantă pentru lucrările pe care urmează să le facă. 

    În prezent, pe piață vei găsi disc pentru polizor în cel puțin patru dimensiuni standard: 115mm, 125mm, 180mm și 230mm. 


    • Disc flex de dimensiune mică (115 mm)

    Acesta se folosește pentru a tăia obiecte subțiri preum gresia și faianța, ori țevi cu un diametru maxim de 30-35mm. 

    Totodată, cel mai bun flex mic se folosește cu succes și la operațiuni de șlefuire.


    • Disc flex mediu (125 mm)

    Și acesta poate fi folosit cu succes pentru a tăia obiecte subțiri sau pentru șlefuire, însă este indicat ca suprafața de lucru să fie ceva mai mare, pentru siguranță. Adică, ideal ar fi să nu existe alte elemente în apropierea punctului de lucru.


    • Disc flex mare ( 180-230 mm)

    De regulă, acestea sunt specifice polizoarelor din gama profesională și îți valor permite să execuți mai multe tipuri de operațiuni. Adică pot tăia o mare gamă de elemente și materiale: metal dur, dale, piatră, lemn masiv.

    Acestea nu sunt recomandate pentru ascuțirea obiectelor. 


  • Turația

  • Această caracteristică tehnică măsurată în rotații pe minut (RPM) este influențată în mod direct de mărimea discului și de performanța polizorului unghiular influențează turația.

    Turația unui polizor unghiular variază între 5000 și 12000 rpm. 


    • Turația mică 

    Pentru un polizor cu discul de mărime mică sau medie, turația ideală este de 5000 RPM, sau ușor mai ridicată.

    • Turație medie

    Flexul ce are un diametru al discului de 230mm, nu ar trebui să aibă o viteza de rotire mai mare de 10 000 RPM. Această categorie este ideală pentru operațiunile casnice ori pentru amatori. 

    • Turație mare

    Acest tip de flex este recomandat profesioniștilor deoarece depășește 11 0 00 RPM sau chiar 12 000 RPM.


    Pentru și mai multă eficiență, cel mai bun polizor unghiular pentru nevoile tale, ar trebui să fie dotat cu un sistem care îți permite ajustarea vitezei de rotație. 

    Principalul avantaj al unui polizor unghiular cu viteza variabila este faptul că poate fi folosit atât pe un șantier, cât și acasă și pentru diferite tipuri de materiale. 


  • Elemente de siguranță, accesorii și piese polizor unghiular 

  • Deoarece execută operațiuni de tăiere și este un dispozitiv destul de puternic, flexul poate fi un dispozitiv destul de periculos, așadar trebuie să-l manevrezi cu grijă. Astfel te poți accidenta. 


    Un polizor cu adevărat conceput pentru operarea în siguranță trebuie să aibă o serie de elemente pentru asta. 

    • Mâner ergonomic – acesta asigură o prindere ușoară și stabilitate la apucare în timpul funcționării. Astfel, suprafața mânerului trebuie să fie aderentă. 
    • Mâner secundar – te va ajuta să controlezi mult mai precis aparatul.
    • Apărătoare polizor unghiukar– orice polizor ar trebui să fie dotat cu o apărătoare de protecție a discului. Modele mai performante vin însoțite de apărători speciale pentru fiecare tip de material: metal, lemn, beton etc.
    • Accesorii pentru protecție: ochelari de protecție și mânuși. 

    Accesorii polizor unghiular

    • Panza flex interschimbabile:
    • pentru tăiere (disc abraziv subțire),
    • Pentru îndepărtarea ruginii (glaspapir),
    • Pentru polizare (disc abraziv gros)
    • Pentru șlefuire (perie de metal), 
    • Pentru tăiere gresie, faianță, beton (disc diamant), 
    • Disc slefuire lemn polizor unghiular (pânză de metal).

    Acestea trebuie adaptate la materialul sau operațiune pentru care vrei să folosești flexul. Bineînțeles, este mult mai convenabil să fie incluse direct in pachetul produsului cumpărat și să nu le mai cumperi separat, căutând exact dimensiunea potrivită discului tău. 


    • Cheie de flex – necesară pentru schimbare în siguranță și facilă a pânzelor
    • Carbuni polizor unghiular - la fel ca și în cazul pânzei, acest element ar trebui inclus în pachetul de livrare al fluxului, pentru a te scuti de achiziționarea lor separată.  
    • Adaptor slefuire flex
    • Perie sarma flex - cu ajutorul căreia poți îndepărta reziduurile rămase în urma operațiunilor de tăiere


    Ce produse am ales 


    Polizor unghiular 800W 125mm DZ (DZ-SE105)


    Caracteristici produs


    Polizorul unghiular DeToolz poate fi folosit in majoritatea lucrărilor din gospodarie, pe șantier sau chiar în scop industrial.

    Se folosește pentru tăierea diverselor materiale, de la plastic și gresie, până la metal. Atenție, nu este recomandat pentru tăierea lemnului.

    Totodată, acesta se mai poate folosi la șlefuirea materialelor metalice fără a utiliza apă. 

    Pentru a înlocui discut trebuie sa blocati axul rotorului folosind butonul de blocare a axului.


    Specificatii tehnice:

    • Se alimentează direct la o rețea electrică;
    • Are o putere de 800W
    • Turația este de 12000 RPM
    • Diametrul discului: 125 mm

    Accesorii incluse:

    • Maner auxiliar.
    • Cheie pentru piulițe.

    Avantaje

    • Este un produs versatil deoarece poate fi folosit pentru mai multe tipuri de materiale. 
    • Poate fi folosit atât de către amatori, cât și de către profesioniști.
    • Are o putere și turație mare.
    • Raport calitate preț avantajos

    Dezavantaje

    • Discul este de dimensiuni mici și nu poate tăia lemnul

    Polizor Unghiular ProCraft PROCRAFT PW1350E (EF-1468)


    Polizor unghiular 125mm turatie reglabila


    Polizorul de mână Procraft PW1350 este un model ușor, performant și fiabil, fcu o putere de 1350W, care dezvolta 11000 RPM. Asta îl face ideal pentru tăierea oricărui tip de material, fie pentru operațiunile casnice, fie pe un șantier. 

    Flexul are maner reglabil pentru o funcționare convenabilă în poziția dorită. Pentru ușurința utilizării, mânerul suplimentar este atașat la una dintre cele trei laturi, astfel încât să poți ține această unealtă în timpul funcționarii, de la stânga la dreapta sau de sus în jos.

    Carcasa de protectie va proteja atât operatorul cât și aparatul. 

    Diametrul maxim a discului este de 125 mm.


    Avantaje

    • Dispozitivul este dotat cu protecție împotriva prafului.
    • Are un nivel redus de zgomot și vibrații în timpul funcționării.
    • Are o un design ergonomic și un capac de protecție.
    • Are încorporat un variator de turație pentru a-l adapta la condițiile de lucru. 

    Dezavantaje

    • Mânerul nu are o suprafață prea aderentă

     Polizor unghiular flex - 125mm - 1500W (INDUSTRIAL) TOTAL (TG-11512526)


    Caracteristici produs


    Polizorul unghiular flex Total TG11512526 poate fi utilizat pentru lucrări de construcții care presupun tăierea și șlefuirea pietrei, a metalului și altor materiale dure.

    Acesta este prevăzut cu un motor puternic de 1500 W, iar angrenajul generează o rotație de pana la 11000 / min. Designul compact asigura în permanență o aderență optimă, pentru o execuție impecabilă a oricărei lucrări.

    Dispozitivul vine în pachet cu un mâner auxiliar

    și 1 set cărbuni. 


    Specificatii tehnice:

    • Tensiune: 220-240V ~ 50 / 60Hz
    • Putere de intrare: 1500W
    • Turația fără sarcină: 11000rpm
    • Diametrul discului: 125mm
    • Filet: M14

    Avantaje

    • Este un dispozitiv puternic;
    • Este foarte eficient pentru tăierea materialelor foarte dure;
    • Dispozitivul încorporează o carcasă de protecție, care îți asigură siguranța în timpul utilizării;
    • Este un dispozitiv industrial însă cu puțină precauție, poate fi folosit și în gospodărie;

    Dezavantaje 

    • Prețul este ceva mai ridicat în comparație cu celelalte modele.

    Întrebări frecvente

    Cum alegi un polizor unghiular?

    Pentru a alege cel mai bun polizor unghiular trebuie să ții cont de nevoile tale. Îți trebuie unul de tip hobby, sau cauți cel mai bun polizor unghiular profesional? Dorești să lucrezi cu materiale dure sau doar să tai materiale precum țevi subțiri, gresie și faianță?

    Te invităm să consulți ghidul nostru de achiziție unde am explicat detaliat care sunt caracteristicile unui polizor de care trebuie să ții cont când vrei să cumperi un astfel de dispozitiv. 

    Ce polizor unghiular sa cumpar?

    Alege un polizor care se potrivește cel mai bine operațiunilor pe care le ai de făcut. 

    În ghidul nostru ți-am oferit câteva sugestii de care ai putea să ții cont, dar și detalii despre caracteristicile cele mai importante ale unui polizor eficient.