• Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Cum să alegi cel mai bun aparat de muls? Tipuri. Caracteristici. Mod de întreținere

Dacă deții o fermă sau pur și simplu crești mai multe bovine sau ovine și vrei să optimizezi timpul de muls, atunci ar trebui să iei în considerare investiția într-un aparat profesional. Pentru fermieri și gospodarii care cresc bovine sau ovine, aparatul de muls este un dispozitiv indispensabil, care oferă o producție de lapte rapidă, în cele mai bune condiții de igienă, la costuri investiționale minime.

 

Printre avantajele aparatelor de muls se numără mulgerea într-un timp foarte scurt și într-un mod mult mai igienic decât dacă întregul proces s-ar realiza manual; creșterea producției de lapte; reducerea riscului de contaminare a laptelui.

 

Care este conceptul care stă la baza funcționării aparatelor automate de muls?

 

Aparatele de muls nu sunt niște dispozitive foarte complicate. Ele pur și simplu funcționează ca niște pompe care extrag laptele din ugerele animalelor și îl introduc într-un bazin de răcire. Întregul proces se desfășoară într-un mod foarte rapid și practic pentru utilizator, dar în același timp și plăcut pentru animal.

 

Din ce elemente este format un aparat de muls laptele?

 

Pe scurt, componentele unei mașini de muls sunt: șasiul, pompa cu vid și motor, rezervorul cu vid, pulsatorul, indicatorul de vid, brațele pentru muls și găleata de lapte. În funcție de tipul lor, aparatele de muls pot avea unul sau două posturi dacă este vorba de aparate speciale pentru bovine, sau două ori patru posturi, în cazul aparatelor cu două sau patru posturi.

 

O mașină de muls cu un post mulge între 8 și 10 vaci în decurs de o oră, iar o mașină de muls cu două posturi poate mulge până la 20 de vaci pe oră. În schimb, o mașină de muls oi sau capre cu un post poate mulge până la 30 de oi sau capre pe oră dacă are două posturi sau până la 60 de oi sau capre dacă are patru posturi.

 

La ce trebuie să fii atent al achiziția unui aparat de muls?

 

Motorul este elementul cel mai important în alegerea unei mașini de muls. El este cel care creează forța de sucțiune cu ajutorul căreia se extrage laptele din ugerele animalelor. Cele mai bune mașini de muls sunt cele dotate cu motoare electrice alimentate la 220-230 V și au o putere cuprinsă între 0.75 și 1 CP.

 

Pompa de vid este și ea un element foarte important în alegerea unei mașini de muls competente. Pentru ca animalele să se simtă perfect confortabil în momentul mugerii, este important ca această pompă să aibă un sistem de prindere adecvat și o pulsație pneumatică, care să extragă eficient laptele și să nu rănească animalele.

 

Capacitatea bidonului de lapte al mașinilor de muls este și ea diferită de la mașină la mașină. Aceste bidoane sunt fabricate în general din aluminiu sau inox și în cazul mașinilor cu un singur post trebuie să aibă o capacitate de minim 30 de litri, iar pentru cele cu două posturi de 40 de litri.

 

Mașinile de muls au un randament extraordinar, fiind semnificativ mai rapide decât mulgerea manuală. Dar pentru cele mai bune rezultate, este necesar ca animalele să fie hrănite corespunzător și cu hrană de cea mai bună calitate. De exemplu, pentru bovine în mod special, cea mai bună sursă de hrană este lucerna crudă.

 

Cum se întreține corespunzător o mașină de muls?

 

Durata de viață a unei mașini de muls este influențată în mod direct de modul de întreținere a acesteia. Aceste dispozitive trebuie îngrijite zilnic, dar și verificate lunar sau de două ori pe an pentru prevenirea defectării și accidentelor.

 

În fiecare zi, înainte de începerea procesului de mulgere, se recomandă verificarea poziției tuturor elementelor mașinii, în special a pompei și furtunului de lapte. De asemenea, după terminarea mulsului, mașina trebuie curățată în profunzime pentru a preveni uzarea componentelor acesteia, dar și dezvoltarea agenților patogeni care pot contamina laptele.

 

În fiecare lună, cu ajutorul unor pensule speciale de curățare, trebuie curățate garniturile de cauciuc, furtunele de lapte și gheara cu brațe pentru muls. Tot lunar se verifică și starea capacului rezervorului cu vid și se curăță și acesta dacă este cazul.

 

O dată la șase luni trebuie schimbate garniturile de cauciuc și se verifică și mulgătoarea sau furtunul de vid dacă au nevoie de înlocuire. De asemenea, se verifică și dacă numărul de pulsații pe minut a rămas la 55-60 de pulsații, cât trebuie să aibă o mașină fără defecte. În cazul în care numărul de pulsații nu se încadrează în intervalul corespunzător, pentru reglarea acestuia se folosește un imbus de 2 mm rotindu-l în sensul acelor de ceasornic pentru micșorarea numărului de pulsații, și în sens invers pentru mărirea lui.