• Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Top 3 Cele Mai Bune Bormasini / Autofiletanta. Cum Sa Alegi Bormasina Perfecta. Intrebari Frecvente, Pareri, Preturi, Caracteristici.

Poate că nu ți-ai dat seama cât de utilă poate fi o bormașină până nu a trebuit să te apuci singur de mici reparații prin casă sau de montat mici piese de mobilier. Însă odată ce ai achiziționat una și ai descoperit cât  de utilă este, cu siguranță te-ai întrebat cum te-ai descurcat până atunci fără acest dispozitiv care ușurează munca oricui, indiferent că este bărbat sau femeie.  


La ce poți folosi o bormașină


Bormașina este o unealtă mecanică folosită pentru a găuri o suprafață dură, prin sfredelire⁠, cu ajutorul unui burghiu acționat de un motor electric. De obicei, majoritatea bormașinilor actuale vin cu o serie de accesorii, adică de capuri mobile ce pot îndeplini funcții multiple precum de autofiletare sau înșurubare. De regulă, bormașina care dispune și de aceste funcții este un produs din categoria profesională. 

Dacă ești începător în acest meșteșug și te afli la prima achiziție a unui astfel de dispozitiv, indicat ar fi să optezi pentru cea mai bună mașină de găurit și înșurubat, care este de fapt un hibrid între bormașină și o șurubelnița electrică.


Pentru ce ai nevoie de propria bormașină 


Îți vei putea pune în practică mai ușor toate ideile de amenajare care îți vin în minte


Gândește-te cât de costisitor ar fi să angajezi un meseriaș de fiecare dată când trebuie să găurești un perete sau să montezi un dulap suspendat. Pe lângă asta, întreg procesul este anevoios. Într-o lume a tehnologizării, meșterii sunt tot mai rari și cu greu găsești unul disponibil. Ai putea aștepta chiar și câteva zile.   

Achiziționarea unei bormașini proprii este o adevărată investiție pentru că o poți utiliza vreme îndelungată și astfel vei folosi în alte scopuri banii cheltuiți pe meșteri.


Cum îți alegi bormasina potrivită nevoilor tale


Atunci când cauți cea mai bună bormașină pentru treburile tale trebuie să știi exact ce așteptări ai de la aceasta, pentru că una caută un meșter amator, casnic, și altceva caută un profesionist. 

Alegeți modelul care are funcțiile de care ai cu adevărat nevoie și în funcție de gradul tău de pricepere. O astfel de investiție te va scuti de neplăcerea de a cumpăra mai multe dispozitive pe parcurs, pentru diverse activități ce pot fi făcute de o bormașină completă.

    


Caracteristici de care am ținut cont în alegerea bormașinii


  • Tipul de bormașină

  • În funcție de forma sa și modalitatea de utilizare, în magazine veți găsi bormașina manuale (pe verticală)  sau bormașini fr tip pistol. 


    • Bormașina manuală/verticală este perfectă pentru a efectua lucrări cu o mare precizie și pentru a executa diverse tipuri de perforări, fără ca tu să depui vreun efort prea mare. De obicei, aceasta se folosește la asamblarea și la prelucrarea pieselor de mobilier. Principalul său dezavantaj este că nu este portabilă, însă, partea bună este că  acest tip de bormașină este ideală atât pentru amatori cât și pentru meșterii aflați la început de drum. 

    • Bormașina de tip pistol este ideală pentru cei care au nevoie de un dispozitiv portabil și ușor de manevrat. Aceasta poate fi clasică, folosită pentru perforarea unor materiale mai subțiri, sau cu rotopercutor, model recomandat pentru lucrările care necesită o putere mai mare de găurire, precum zidăria, betonul, piatra sau asfaltul. Pentru astfel de lucrări de zidărie, fii sigur că ai ales cea mai bună bormașină cu percuție care să te ajute să fii eficient în treburile ale. 

  • Greutatea 

  • Manevrarea bormașinii depinde foarte mult și de greutatea acesteia, greutate care, de obicei, variază între 1 și 3 kilograme. Evident, cele mai ușor de manevrat (și de transportat) sunt cele mai ușoare.  

    Dezavantajul în acest caz este că tocmai greutatea este cea care ajută la obținerea unei poziții stabile în timpul lucrului, prin inerția creată și prin forța de apăsare.



  • Alimentarea

  • În acest caz, alimentarea cu energie electrică poate fi făcută direct la priză sau se poate realiza printr-un acumulator. 

    Alege pentru nevoile tale cea mai bună mașină de găurit cu acumulator, ideală pentru operațiunile mărunte, însă pentru găurirea unor materiale rezistente, în special în domeniul construcțiilor, ideal ar fi să optezi pentru un model de bormașină cu alimentate direct la priză. Da, au dezavantajul major de a nu fi chiar portabile, însă cu ajutorul unui prelungitor cu dimensiuni mai generoase te vei putea deplasa și în jurul locuinței dacă este cazul. 

    Pe piață există o multitudine de variante, așa că, ținând cont de aceste îndrumări, cu siguranță vei găsi cea mai bună bormașină cu acumulator pe care sa o poți lua cu tine la o cabana de la munte de exemplu, sau pe care să o poți folosi în curte, afară, la montarea unui mobilier de grădină. 


  • Puterea

  • Din nou, trebuie să știi ce fel de lucrări urmează să execuți. Pentru a găuri mici bucăți de mobilier, de exemplu, sau materiale ușoare, subțiri, bormașina nu trebuie să aibă neapărat o putere foarte mare. În acest caz poți folosi un dispozitiv cu o baterie de 3.6 – 4.8V. Însă dacă vrei să investești într-o bormașină ceva mai profi, pe care să o folosești și la lucrări de amploare mai mare, ideal ar fi să alegi una cu putere mai mare, de cel puțin 12 – 18V. 


    1.  Viteza de găurire 

    De regulă, viteza de găurire pe care o are o bormașină poate varia de la 300-400 RPM până la 1200-1500 RPM. 

    Această caracteristică este foarte importantă pentru că este în strânsă legătură cu materialul ce trebuie găurit. De exemplu, pentru un corp dur, precum un perete din beton ce necesită o gaură cu un diametru mai mare, numărul rotatiilor trebuie să fie în jur de 1000 RPM sau mai puțin. 

    Vitezele mari sunt recomandate pentru materiale mai moi și subțiri, ce au nevoie de găuri înguste, precum placajul de mobilier, de exemplu.  



  • Nivelul de experiență

  • La fel cum se întâmplă în oricare alt domeniu ce presupune meșteșugăritul, poți fi un utilizator ocazional, un pasionat de bricolaj sau care mereu găsește câte ceva de făcut prin casă, sau un profesionist.

    În cazul în care ești unul din acei utilizatori de ocazie, dar totuși vrei să ai propria jucărie, alege o bormașină clasică, ce are putere moderată sau chiar mică, ce se poate fi utilizată și ca surubelniță. De obicei, aceasta are funcții simple și un preț destul de mic. 

    Dacă te numeri printre cei care au bricolajul ca hobby, o achiziție rentabilă ar fi o bormașină semi profesională, de o putere medie. Pentru o portabilitate mai mare, poți opta pentru varianta cu acumulator. 


    Pe de cealaltă parte, profesioniștii  folosesc aproape zilnic bormașina și chiar timp de mai multe ore într-o singură sesiune de lucru. Dacă te regăsești în acest caz, atunci cu siguranță îți dorești o bormașină cu adevărat eficientă și rezistentă, pentru a-ți practica meseria la cele mai înalte standarde și cu siguranță știi că ai nevoie de un dispozitiv solid, rezistent și durabil, adică de cea mai buna bormasina profesionala. 


  • Carcteristici
  • Pe piață există o multitudine de modele de bormașini, care pot veni în varianta simplă, cu accesorii sau multifuncționale. Bineînțeles, principalele funcții sunt cele de găurit sau de înfiletat. De exemplu, pentru asamblarea mobilierului, cu siguranță vei dori să achiziționezi  cea mai bună mașină de găurit și înfiletat, cu care să-ți rezolvi rapid treburile. Desigur, există și autofiletante pe care le poți achiziționa separat, însă, înainte de  începe să cauți cea mai bună autofiletanta, asigură-te că ai cu ce să dai găurile. 




    Ce dispozitive am ales



  • Bormașina electrică Elprom ED700 (EF-1168) 


  • PRO:

    • Are atât funcție de găurire, cât și funcție de revers
    • Preț pentru toate buzunarele.
    • Dispozitivul este versatil și poate fi folosit pentru găuri chiar și materiale dure, precum oțelul sau zidăria 

    CONTRA:

    • Lungimea cablului de alimentare este de doar 2 m.
    • Este potrivită doar pentru treburile casnice, având o adâncime de găurire: 20 mm pentru lemn, 13 mm pentru metal și 13 mm pentru beton.

    De ce am ales acest produs:


    Bormașina Electrică ED-700, este fabricată în Rusia și este un dispozitiv de tip Hobby, adică pentru utilizatorii ocazionali. Poate fi folosită pentru a da găuri atât în lemn și metal, cât și în beton sau alte materiale de duritate medie, ceea ce o face destul de versatilă. 

    Deoarece carcasa superioară este confecționată dintr-un aluminiu dur, este rezistentă la șocurile care pot interveni într-o zonă de lucru precum ciocnirea cu alte obiecte sau căzăturile de la înălțime. Carcasa inferioară este confecționată dintr-un material ușor, poliamidă, asigurându-i astfel și o greutate optimă pentru a putea fi mânuită cu ușurință.

    Mânerul ajutător se poate monta prin înfiletare pe ambele părți ale carcasei, iar sistemul de ventilare este asigurat de 6 grile dispuse uniform pe toată suprafața dispozitivului. 

    Dispozitivul mai dispune și de un buton de blocare/menținere a regimului de lucru și de posibilitatea de ajustare de turații integrată. 


  • Bormașina cu percuție KRATOS EWID639 (EF-318)


  • PRO:

    • Este o mașină de găurit profesională,
    • Este ușoară și ușor de manevrat, chiar dacă este profesională,
    • Poate găuri atât lemnul, cât și metalul;

    CONTRA:

    • Nu este portabilă și are un cablu de alimentare scurt, deci va necesita un prelungitor destul de lung

    De ce am ales acest produs:


    Bormașina cu percuție KRATOS EWID639 este o mașină de găurit profesională, ușoară și compactă, cu un motor de 1200W și cu o greutate de doar 2.1kg. 

    Funcționează prin alimentarea la priză și poate fi activată simplu, prin apăsarea manuală a unui buton.

    Mașina este acționată de un motor electric și poate găuri în doar câteva momente, atât lemnul, cât și metalul. 

    Deoarece are o formă ergonomică și un mâner cauciucat, face posibil transferul forței de apăsare exact pe axul burghiului. Astfel, este recomandată pentru găurirea în serie. 

    Detalii tehnice:

     -Puterea motorului: 1200W

    -Tensiune: 230V, 50Hz 

    -Diametrul tijei: 10mm 

    -Turație fără sarcină: 0-2800rpm



  • Mașina de găurit cu percuție / bormașina  810W DZ-SE116


  • PRO

    • Poate fi folosită atât pentru găurit, cât și pentru înșurubat
    • Este ușoară, ușor de manevrat
    • Dispune de un mâner de stabilizare

    CONTRA

    • Nu este destul de eficientă pentru suprafețele mai dure precum zidăria sau oțelul

    De ce am ales acest produs:


    Mașina de găurit cu percutie DZ-SE116 810 W este proiectată special pentru găurirea lemnului și a metalului. Este o mașină semiprofesionlă, dar totuși  puternică, robustă și eficientă.

    Caracteristici tehnice:

    • Putere: 810 W 
    • Tensiune alimentare: 230 V 
    • Viteza de rotație: 2800 rpm 
    • Diametrul maxim de gaurire: Ø25 
    • Greutate: 2 Kg

    Întrebări Frecvente


  • Cum alegi bormașina?
  • Bormașina sau mașina de găurit se alege în funcție de operațiunile pe care vrei să le execuți și după nivelul de pricepere. Pe piață se găsesc o varietate de modele pentru începători sau pentru profesioniști, pe care le poți folosi pentru treburile casnice sau pentru operațiuni mai avansate, precum cele din domeniul construcțiilor. În acest articol am prezentat în secțiunea introductivă câteva caracteristici de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi bormașina și te invităm să le parcurgi pentru a avea un punct de vedere cât mai amplu. 



  • Cât costă o bormașină?
  • În funcție de gradul său de profesionalism sau de accesoriile cu care vine inclusă. o bormașină poate porni de la puțin peste 100 lei și poate depăși 1000 lei. Modelele micuțe, casnice, destinate începătorilor, în general costă sub 200 lei, iar prețul crește pe măsura caracteristicilor dispozitivului. 

    Poți arunca o privire și aici. 


  • Ce înseamnă bormașina cu percuție?
  • O bormaşină cu percuţie este un echipament electric foarte util pentru găurirea prin suprafețe dure și sfărâmicioase precum zidăria. Aceasta funcționează printr-o serie de mecanisme care interacționează între ele și care pulverizează rapid și eficient materiale dure precum betonul sau cărămida. 


  • Ce este o bormașină?
  • Bormașina este o unealtă mecanică folosită pentru a găuri o suprafață dură, prin sfredelire⁠, cu ajutorul unui burghiu acționat de un motor electric. 


  • Când ai voie să dai cu bormașina?

  • Atunci când vrei să dai găuri în pereți din zidărie sau beton, ori poți găuri obiecte din metal, plastic sau lemn, pentru diferite operațiuni de îmbinare. 


  • Cum se face o mașină de găurit cu coloană?
  • Mașina de găurit cu coloană (verticală), spre deosebire de o bormașină de tip pistol, este fixă, asemeni unei mașini de cusut și este perfectă pentru a efectua lucrări cu o mare precizie și pentru a executa diverse tipuri de perforări, fără ca tu să depui vreun efort prea mare. De obicei, aceasta se folosește la asamblarea și la prelucrarea pieselor de mobilier.


  • Autofiletanta ce este?

  • Autofiletanta este asemănătoare cu o bormașină, însă are doar funcția de șurubelniță electrică, cu care, bineînțeles, infiletezi mai ușor orice ai nevoie. 













    Surse


    https://blog.tools.store.ro/cum-sa-folosim-masina-insurubat-gaurit/

    https://masina-de-gaurit.compari.ro/kratos/ewid639-p381372233/#descrierea-produsului

    https://masina-de-gaurit.compari.ro/elprom/ed-700-p495834468/#descrierea-produsului

    https://masina-de-gaurit.compari.ro/micul-fermier/dz-se116-p552123819/#descrierea-produsului

    https://blogdeinstalatii.ro/bormasina-cu-percutie/